coltunasi6

Cand ai multe visine faci tot felul de chestii. Dupa dulceata, compot si visine conservate la borcan au urmat coltunasii cu visine dupa care am tanjit cam mult.

Gustul acela acrisor al visinelor amestecat cu smantana si nitel zahar te fac sa salivezi instantaneu , sau ma rog …sa te apuci de treaba.

Coltunasii sau chirostele, cum le spunem noi bucovinenii necesita putina migala, dar in schimb e un fel de mancare ieftin de care trebuie sa ne bucuram din cand in cand.

Ingrediente:

400g faina alba de grau

2 oua

150 ml apa

1/2 lingurita de sare

250g visine fara samburi

smantana dupa plac

Mod de preparare:

Din faina, oua, sare si apa se face un aluat nu foarte tare. Aluatul se intinde pe o planseta presarata cu faina si se taie in patrate cu latura de 9-10cm.

In fiecare patrat se pun 3-4 visine si 1/2 de lingurita de zahar.

coltunasi cu visine

 

Colturile patratului se ridica si se lipesc cu colturile opuse. Lipim bine si lateralele astfel incat sa nu se dezlipeasca la fierbere.

coltunasi cu visine3

coltunasi cu visine1

 

Intr-o oala mare se pun 4-5l de apa cu sare la fiert. Cand apa incepe se clocoteasca se da focul la minim si se pun coltunasii cu ajutorul unei palete .

coltunasi cu visine2

 

Coltunasii cu visine se amesteca incet, din cand in cand. Ei se fierb cca 15-20 de minute dupa care se scurg bine.

Coltunasii se servesc calzi cu smantana si putin zahar.

coltunasi 7

Mancarea asta e vara in esenta pura, este copilaria mea din Bucovina, este mama.

Sa aveti spor dragilor.

coltunasi cu visine4

 

O reteta de coltunasi cu branza aveti aici.

 

  1. blank
    Maya says:

    Vaaai! Dănuțo, ce-mi faci tu mie cu chiroștili la ora asta! Bunica mi le făcea cu povirla si le lipea marginile cu furculița, draga de ea. M-ai băgat direct în butoiul cu melancolie! <3

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *