Daca as putea pleca intr-un tur culinar una dintre optiuni ar fi cu siguranta Mexic. Varietatea legumelor si a carnii, mancarurile picante, avocado, lime….toate sunt atuu-ri ale Mexicului culinar.
Luna asta Laura gazduieste Retetele Mexicane din cadrul proiectului Food Connection, initiat de fetele de la Savori Urbane.
Faptul ca particip la acest proiect ma motiveaza si ma face sa ma documentez mai mult, sa testez si sa experimentez. De mult timp imi ziceam ca o sa incerc sa fac un tacos de la un cap la altul. Acum s-a ivit ocazia si chiar sunt multumita de rezultat. Ca de obicei, farfuriile s-au golit cu repeziciune, doar sosul de avocado a mai ramas.
Pentru tacos exista foarte multe retete. In primul rand tortillas (acea turta subtire) poate fi facut din faina de grau sau de porumb. Umpluturile pot fi din tot felul de legume, diferite tipuri de carne sau asocieri ale acestora. Tacos se servesc cu salsa, guacamole, ceapa si chiar salate.
Pentru reteta de astazi m-am inspirat dintr-o carte de bucate cu retete traditionale din Mexic si America de Sud. Cu ocazia asta am mai pus ochii pe vreo 2 retete pe care vreau sa le testez.
Preparare pas cu pas tacos cu pui si sos de avocado
Ingrediente 4 tacos :
Pentru tortillas:
- 200g faina
- 1 lingura rasa drojdie uscata
- 100ml apa calduta
- 1/2 lingurita sare
Pentru umplutura:
- 200g carne de pui
- 1 ceapa medie
- 1 rosie
- 1 catel usturoi
- 1 ardei iute rosu
- 1/2 ardei gras
- 8 linguri sos de chili
- 2 linguri ulei de masline
- sare
Pentru sos de avocado:
- 1 avocado mare
- 4-5 fire coriandru
- 1/4 ceapa
- 1 lime (zeama)
Mod de preparare:
Pentru tortillas punem intr-un castron faina, drojdia , sarea si apa calduta. Se framanta pana cand se obtine un aluat omogen dupa care se lasa la odihnit 15 minute. Aluatul se imparte in 4 parti egale si se intinde cu sucitorul pe o planseta presarata cu faina. Tortillas se coc la foc mic, intr-o tigaie neaderenta (fara ulei) iar apoi se tin la cald.
Pentru umplutura carnea se toaca sau se taie cu cutitul in cuburi foarte mici. Carnea se caleste in uleiul incins pana este aproape gata. Se adauga sosul de chili, rosia taiata in cuburi (eu am folosit jumatate de rosie + jumatate de rosie galbena) apoi ardeii tocati marunt, ceapa si sarea.
Fiecare tortillas se umple cu aceasta compozitie, se indoaie foaia dupa care se mai incalzeste 1-2 minute in tigaie, astfel incat sa fie cald la servire.
Pentru sos punem la blender un avocado mare (fara coaja), zeama de la lime, 4-5 fire coriandru (eu din pacate nu am avut) si ceapa. Obtinem astfel un sos cremos si verde foarte bun.
La servire adaugam cate 1-2 linguri de sos si savuram bunatatea asta mexicana.
Sa aveti spor si pofta la tacos de pui cu sos de avocado!
Jos palaria! Pana si tortillas sunt facute de tine. Ai creat o simfonie de culori si de texturi. De sezon! Imi place extrem de mult reteta ta de tacos.
Multumesc Oana! Acum as face niste burritos cu legume:).
Arata super apetisant! Draga mea, chiar mi-ai facut pofta!