Prajitura insiropata cu portocale este ultima mea creatie dulce. Aveam multe portocale prin casa si mi-am dat seama ca trebuie consumate cat mai repede.
Asa mi-a trecut prin cap sa fac un desert cu portocale si voiam musai sa se vada feliile. Inainte de a scoate prajitura din cuptor mi-a venit si idea cu insiropatul, mai ales ca eram intr-o zi in care aveam chef de un dulce mai dulce.
Una peste alta am facut treaba buna si prajitura a fost apreciata si …devorata. Zic sa ne bucuram de portocale in sezon ca acus vin capsunile si ciresele peste noi (glumesc).
Ingrediente blat:
- 4 oua
- 200g unt
- 100g zahar
- 250g faina
- 100g iaurt
- coaja rasa de la o portocala
- 3 portocale
- 1 pliculet praf de copt
- 1 strop de sare
Ingrediente sirop:
- 150ml suc de portocale
- 75g zahar
- + mascarpone pentru servire (optional)
Pentru uns tava: un cub de unt +2 linguri zahar
Mod de preparare prajitura insiropata cu portocale:
Pornim cuptorul la 180 grade Celsius.
Portocalele se spala temeinic cu apa fierbinte si chiar cu un burete nou de bucatarie. Zic asta pentru ca nu prea am vazut portocale bio prin magazine si noi vom folosi partial si coaja lor.
Trei portocale se taie in felii dupa ce indepartam capetele. Avem nevoie doar de felii mai mari, asemanatoare ca dimensiune. Capetele de portocale nu le aruncam, ci le folosim la sirop. Eu am folosit portocale rosii, dar si din cele obisnuite.
Tapetam o tava cu dimensiuni de 25/35cm cu hartie de copt, o ungem cu unt si presaram zahar. Se aseaza feliile de portocale si tava se da la cuptor pentru cca.10-12minute.
In timpul asta se mixeaza doua- trei minute ouale cu zaharul, apoi se adauga untul topit, coaja de portocala si iaurtul. La sfarsit incorporam praful de copt impreuna cu faina.
Acest aluat se toarna usor peste feliile de portocale ce au stat la cuptor. Aluatul se intinde usor cu o paleta astfel incat sa nu deranjam feliile de portocale. Tava se da iar la cuptor pentru cca 35-40 de minute.
Intr-o craticioara pregatim siropul din sucul de portocale si zahar. Fierbem acest sirop cateva minute, cat sa se lege ca la dulceata.
Atunci cand prajitura este coapta se scoate din cuptor si se rastoarna din tava astfel incat portocalele sa fie deasupra. Siropul cald se toarna cate putin pe toata suprafata prajiturii.
Prajitura insiropata cu portocale se taie in bucati. Fiecare bucata trebuie sa aiba in mijloc o felie de portocala deasupra.
La servire putem adauga o lingurita generoasa de mascarpone.
Prajitura cu portocale este de vis. Are gust intens si un colorit ce-i sporeste calitatile.
Tot din categoria deserturi cu portocale va reamintesc de reteta de cheesecake cu portocale rosii sau va recomand o reteta unei prajituri rapide cu portocale si iaurt a Claudiei de la Lecturi si Arome.
Sper sa va placa, asa ca : spor la prajiturit!