Tarta vegana cu pere a venit intr-un context favorabil de toamna si cerinta de a posta si retete de desert pentru cei ce nu consuma anumite alimente.
Inspiratia mea a fost insotita de ingrediente vegane si soare cald . Am testat, gustat si va redau reteta de care ma declar perfect multumita.
Perele, din punctul meu de vedere, nu sunt puse in valoare asa cum ar trebui. Lumea le cam ignora desi sunt niste fructe nobile . Cu multe texturi, arome si nume, perele pot fi un ingredient de mare impact pentru un desert reusit.
Ingrediente:
- 100g faina migdale
- 200g faina alba
- 75g zahar
- 100ml ulei de floarea soarelui
- 2 banane bine coapte
- 150ml lapte de soia/orez sau apa minerala
- 2 linguri cacao
- 1 lingurita praf de copt
- 3-4 picaturi ulei esential de portocale
- 4 pere
- 1 lingura zahar muscovado
- un strop sare
Mod de preparare:
Intr-un bol mare amestecam toate ingredientele uscate, adica faina de migdale, faina de grau, zaharul, cacaua si praful de copt.
In alt bol amestecam ingredientele lichide: uleiul, laptele de soia sau orez, bananele pasate la robot. Daca nu aveti la indemana lapte de soia sau orez, puteti folosi apa minerala. Bananele trebuie sa fie bine coapte, chiar usor innegrite pentru obtinerea unui piure fin.
Turnam compozitia lichida peste cea solida si amestecam pana obtinem o compozitie omogena, adaugam uleiul esential de portocale sau putina coaja rasa de portocala.
Pornim cuptorul la 180 de grade Celsius.
Pregatim o tava nu foarte mare, cu marginile inalte si dimensiuni de aprox. 15/30cm. (daca aveti o tava dreptunghiulara cu fund detasabil, cu atat mai bine). O tapetam cu hartie de copt.
Decojim perele, le taiem cu grija in jumatate si scoatem semintele din interior. Este preferabil sa nu folositi pere moi sau foarte coapte.
Turnam aluatul in tava, asezam perele cu partea scobita in sus, apasandu-le usor in aluat.
In scobiturile perelor presaram putin zahar muscovado.
Introducem tava in cuptorul incalzit si o lasam circa 40 de minute. Cand tarta vegana cu pere este coapta se scoate din cuptor si se lasa la racorit. Apoi se portioneaza, astfel incat fiecare portie sa contina o jumatate de para.
Tarta vegana cu pere surprinde prin textura si gust. Blatul se aseamana cu cel al unei prajituri Brawnie iar perele aduc aroma dulceaga de toamna.
Spor la prajiturit! Puteti incerca si o tarta cu pere si ghimbir!
Ce frumos incepe toamna la tine, Dana!
Minunata tarta ta, chiar daca e vegana, sau tocmai de aceea. Cred ca e mai usoara asa, cu mai putine grasimi in compozitie. Foarte fain se vad jumatatile de pere, un pic rumenite, un pic suculente!
PS Si fundul de lemn e strasnic, imi place mult forma lui 🙂
Merci, uneori mancam si altfel :).
Fundul e chiar Strasnic, facut de mester iesean .
E o reteta interesanta, sper sa o incerc cand vin in vizita la mine niste prieteni vegani. Totusi, am o intrebare: cum de aceasta parajitura/aluatul pare ca a crescut? Sau perele s-au scufundat? Arata grozav!
Multumesc! 🙂
Aluatul creste putin deoarece contine praf de copt. De asemenea si perele se scufunda putin deoarece se micsoreaza la coacere.
Florina, una peste alta tarta este delicioasa.
Sper sa va placa!