Desi o reteta aparent cunoscuta de toata lumea, un pandispan cu cacao si nuci inca mai poate strange lumea rapid in jurul desertului. Merge de minune si la micul dejun, la cafea sau la pachetel.
Pentru ca voiam sa-i trimit ceva dulce lui Horia la Cluj, dar nu aveam timp pentru o prajitura mai sofisticata am recurs la clasic. Clasicul nu se demodeaza niciodata, asa-i?
Preparare pas cu pas pandispan cu cacao si nuci
Ingrediente pentru doua bucati:
- 10 oua
- 250g zahar
- 300g faina
- 20g cacao
- 150g nuci
- 1 lingurita extract de vanile
- 1 strop sare
- 50 ml ulei
Mod de preparare:
Aprindeti cuptorul la 180 grade Celsius.
Pregatiti doua tavite de chec pe care le tapetati cu hartie de copt sau le ungeti cu unt/ulei si le presarati cu hartie de copt.
Ouale la temperatura camerei se separa. Albusurile merg intr-un bol mare, galbenusurile intr-un bol mic.
Albusurile se mixeaza cu putina sare adaugand zaharul putin cate putin pana ce compozitia se transforma intr-o spuma densa si sticloasa.
Peste aceasta se adauga galbenusurile mixand mai lejer si apoi se incorporeaza uleiul putin cate putin. Nu uitati de vanile sau orice aroma va place. La final se incorporeaza faina in cateva transe. Incorporarea se face cu o spatula cu miscari largi de jos in sus.
Turnati din aluat cam cate o treime in fiecare tavita. Cealalta treime se amesteca cu cacao si se toarna in fasie deasupra primei compozitii, in ambele tavi.
Pentru un aspect placut, cu o furculita sau un betisor amestecam usor la suprafata cu o miscare spiralata.
Coacere pandispan cu cacao si nuci
Presaram nucile deasupra si introducem tavile in cuptorul preincalzit pe gratarul pus la mijlocul cuptorului. Coacerea va dura cca. 35-40 de minute sau cat este nevoie pentru a fi usor rumenite. Daca sunteti nesiguri faceti si testul cu scobitoarea pentru confirmarea coacerii.
Pandisanul copt se lasa putin la racit in tava, iar apoi se scoate pe un gratar unde va sta pana la racirea completa.
Este un desert simplu si usor de facut.
Pentru inspiratie va las si reteta unui desert de sezon: chec cu morcovi, nuci si glazura de mascarpone
Spor la prajiturit!