Paine cu faina integrala si tarate este o paine cu ceva mai multe fibre, buna la gust, dar si pentru organism. Are mai putina drojdie, dar in schimb are o perioada mai lunga de dospire ceea ce inseamna ca se va digera mai bine si mai usor.
Parca intotdeauna o paine de casa are un aer special si un gust pe masura.
Preparare pas cu pas paine cu faina integrala si tarate
Ingrediente:
- 700g faina alba de 650
- 200g faina integrala
- 50g tarate de grau
- 10g drojdie proaspata
- 800ml apa
- 1 lingurita sare
Mod de preparare:
Intr-un castron mai mare se pune faina, taratele si sarea. Se amesteca usor cu mana cat sa se intrepatrunda.
Drojdia se dizolva cu putina apa calduta si se toarna peste faina.
Incepeti sa turnati apa putin cate putin si tot amestecati. Aluatul va fi unul destul de lipicios pentru ca este ceva mai hidratat decat alte aluaturi.
Acoperiti aluatul cu o folie alimentara si lasati-l la temperatura camerei. Urmeaza o perioada mai lunga de dospire pe care o vom intrerupe cu mici interventii.
Eu am lasat sa dospeasca cca 5-6 ore. In acest timp cam la o ora jumatate faceti cate o impaturire. Adica trageti aluatul, intindeti usor si dati-l parte peste parte din ambele sensuri. Impaturirea se face in vasul in care dospeste painea, nu este nevoie sa scoateti aluatul. Din pacate nu am putut face fotografii deoarece eram singura si mainile erau in aluat. Acoperiti-l si lasati-l iar la dospit. Dupa o ora jumatate-doua faceti inca o impaturire.
Pregatiti doua tavi dreptunghiulare (de chec), puneti musai hartie de copt in ele si aprindeti cuptorul la 180 grade Celsius.
Impartiti aluatul in doua parti . Fiecare parte va merge in cate o tava. Va anunt ca aluatul e lipicios si moale, dar nu va speriati. Ca sa puteti pune mai usor aluatul in tava puteti sa inmuiati usor mainile in ulei sau chiar apa.
Dati tavile in cuptor pentru cca. 45 de minute sau pana ce painea este coapta.
Paine cu faina integrala cu tarate se lasa la racit pe gratar sau fund de lemn. Preferabil este sa se taie abia a doua zi.
Este o paine gustoasa, satioasa si rezista foarte bine cateva zile. Pentru inspiratie va las si reteta de paine fara framantare coapta in oala de fonta si paine cu lapte impletita in trei.
Spor la gatit!