Tarta sarata cu dovleac copt si gorgonzola este acea tarta unde gusturile se echilibreaza perfect. Putin sarat, putin dulce, putin aromat asta e gustul final al tartei ce merge de minune in orice moment al zilei.
Merge si congelata si folosita in alte momente daca numarul persoanelor ce se infrupta din ea este mic.
Preparare pas cu pas tarta sarata cu dovleac copt si gorgonzola
Ingrediente aluat tarta (pt. o tava cu diametrul de 26-28cm0
- 150g unt 80%grasime
- 1 ou mare
- 225- 250 g faina
- 1 lingura apa rece (doar daca este necesar)
- 1 lingurita rasa sare
Ingrediente umplutura:
- 3 oua
- 300ml smantana
- 200g dovleac copt
- 150g gorgonzola (sau o branza moale sarata)
- sare/piper
- cateva frunzulite de busuioc
Mod de preparare:
Aluatul se face foarte rapid la robot, dar merge facut si la mana.
Untul rece taiat bucatele se pune in bolul robotului si se amesteca cu faina si sare pana se faramiteaza complet avand aspect nisipos. Daca faceti aluatul la mana atunci faramitati cu varful degetelor. Ideea e ca untul trebuie spart in farame.
Puneti apoi oul si dati drumul la robot la viteza medie. Aluatul trebuie sa se lege. Daca mai are nevoie de lichid pentru legare puneti o lingura de apa rece. Uneori este nevoie sa jonglam putin deoarece exista diferente la marimea oului, calitatea untului sau a fainii.
Cand aluatul s-a legat il aplatizam usor (ca sa fie mai usor la intins)si il invelim intr-o folie de bucatarie. Va sta la rece cel putin 30 de minute. Acest aluat poate sta la rece si 1-2 zile fara probleme, importanta e sa fie invelit in folie pentru a nu se usca.
Aprindeti cuptorul la 190 grade Celsius.
Intindeti aluatul cu un sucitor pe un blat presarat cu faina. Daca aluatul a stat mai mult la rece acesta poate fi foarte tare, atunci il lasati putin la temperatura camerei inainte de a-l modela. Aluatul intins trebuie sa fie putin mai mare decat diametrul tavii. Puneti aluatul in tava si asezati-l astfel incat sa cuprinda toata tava inlaturati marginile ce raman peste tava. Faceti cateva intepaturi cu furculita in aluat si puneti iar tava la rece pentru 10-15 minute.
Ouale se bat cu smantana, sarea si piperul. Turnati compozitia in tava, iar apoi adaugati bucatele de dovleac copt, gorgonzola. Eu de data asta am folosit gorgonzola deoarece gustul usor picant al acesteia se potriveste perfect cu gustul dulceag al dovleacului.
Coacere tarta
Coaceti tarta in cuptorul preincalzit cca. 40 de minute. Pentru a evita rumenirea excesiva (asa cum am patit eu) in ultimele 10-15 minute puteti pune deasupra o bucata de hartie de copt.
Dupa coacere aluatul este destul de fragil asa ca lasati-l sa se racoreasca.
Este o tarta absolut delicioasa, in culori de toamna si cu un gust ce se vrea repetat. Eu sunt mare fan tarte, asa ca pe blog gasiti multe retete daca dati clic aici.
Spor la gatit!