Prajitura cu mere si bezea este rezultatul inceputului de toamna. Deja foarte multe mere cad inainte de vreme din copaci. Ma cam doare sufletul sa vad cum fructele se strica si atunci incerc sa le folosesc pe cat pot de bine.
Aluatul fraged impreuna cu o umplutura generoasa de mere si o bezea crocanta dau un intreg special. Sper sa va placa si sa incercati.

Preparare pas cu pas prajitura cu mere si bezea
Ingrediente:
- 200g unt (cu 80% grasime)
- 6 galbenusuri
- 100g zahar
- 350g faina
- 10g praf de copt (1 pliculet)
- 1 strop sare
Ingrediente umplutura:
- 1,3-1,5kg mere
- 75g zahar
- 1 lingurita scortisoara macinata
- 2 linguri pesmet (sau gris)
Ingrediente bezea:
- 6 albusuri
- 225g zahar
- 1 lingurita zeama de lamaie
Mod de preparare:

Merele se spala, se curata de coaja (doar daca asa doriti) si se dau pe razatoare. De cele mai multe ori eu nu cojesc merele. Merele date pe razatoare se calesc usor la foc mic intr-o cratita, atat cat sa se inmoaie putin (nu trebuie sa fiarba). Se scurg de zeama lasata si se amesteca cu zaharul, scortisoara si pesmetul.
Se aprinde cuptorul la 190 grade Celsius si se tapeteaza o tava cu hartie de copt. Tava pe care am folosit-o eu are dimensiuni de 30/35cm.
Untul la temperatura camerei se mixeaza cu zaharul si sarea cateva minute pana devine usor aerat. Se adauga galbenusurile si se incorporeaza, iar la final se adauga faina si praful de copt.
Se formeaza un aluat ce trebuie intins cu sucitorul pe un blat presarat cu faina. Cel mai simplu este sa intindeti aluatul direct pe foaia de copt.
Peste foaia de aluat se adauga umplutura de mere si se niveleaza cu o spatula.


Albusurile se bat spuma, initial fara zahar si apoi se tot adauga zaharul cate putin si se mixeaza pana ce se formeaza o bezea ferma. La final se adauga zeama se lamaie.
Bezeaua se adauga peste umplutura de mere si se niveleaza sau cu paleta se fac moturi mici.
Prajitura cu mere si bezea se coace in cuptorul preincalzit timp de cca. 40-45 de minute.
Dupa coacere se lasa la racit si apoi se taie in forma dorita. Pentru o taiere buna recomand un cutit ascutit cu lama subtire. Lama cutitului se trece prin apa fierbinte apoi se sterge rapid cu un servetel.


Gustul e delicios, iar cele trei texturi diferite fac ca prajitura sa fie surprinzatoare.
Pentru inspiratie va las si reteta: cornuri umplute cu mere si scortisoara (pariziene)
Spor la prajiturit!
Am încercat aceasta rețeta…. Bezeaua aproape s-a ars, iar foaia nu s-a copt bine., timpul de coacere indicat nu s-a incheiat.
Din păcate am constatat aces lucru in momentul servirii…
Așadar îmi permit o sugestie: coaceți parțial foaia și apoi adăugați merele și bezeaua.
Doamna Dana Burlacu, va rog sa-mi împărtășiți din experiența dumneavoastră legată de aceasta rețeta. Menționez ca am respectat toate indicațiile. Multumesc
Imi pare rau sa aud.
Uneori exista diferente intre cuptoare. La prajitura asta am primit mult feedback pozitiv.
Pentru bezea, daca observati ca se arde recomand o foaie de copt deasupra. Eu asa procedez si la cozonoaci pentru a nu se arde.
In ceea ce priveste blatul mi-e greu sa cred ca nu s-a copt.
Daca aveti cuptor pe gaz poate coace mai defectuos. Daca e electric nu vad unde e problema :)).
Am făcut această prăjitură azi. Însă la temperatura de 190° în 10 minute mi se rumenise deja bezeaua, și am scăzut temperatura la 160°, și am prelungit timpul de coacere cu încă 10 min, deoarece blatul nu era copt( sper să se coacă în aceste 10 min. extra). Menționez că am cuptor electric.
La aceasta prajitura bezeaua iese rumenita, dar daca ea are tendinta de rumenire accentuata se pune o foaie de copt deasupra tavii.
Se intampla sa fie diferente intre cuptoare chiar daca toate sunt electrice.
Oare merg înlocuite merele cu dovleac?
Cred ca da, doar ca dovleacul e destul de dulce si impreuna cu bezeaua va fi cam mult :). Puteti incerca si sa ne spuneti cum a iesit.
Buna ziua!
Am pregatit astazi prajitura si arata f bine! Intr-adevar, bezeaua se rumeneste destul de repede deasupra, insa dupa primele 10-15 min am pus folie de aluminiu si am coborat tava mai jos, apoi am mai lasat inca 30 min circa si blatul pare copt, iar bezeaua sub crusta subtire si crocanta, este cremoasa. De-abia asteptam sa o gustam! 🥰 Voi reveni cu un feedback despre gust, insa nu are cum sa nu fie buna, considerand ingredientele.
Va multumesc pentru reteta si inspiratie!
Multumesc pentru impartasire!
Sper sa va placa si gustul.
Bună,
Azi am făcut minunăția asta de prajitura, am respectat reteta și a ieșit perfecta. exact ca în poze. e cea mai buna prajitura cu mere pe care am mancat-o! Mulțumesc pentru reteta! Am dat-o mai departe pentru ca merita!
Buna!
Ma bucura mult aprecierile tale. Iti multumesc ca ai impartasit cu mine.
Sper sa gasesti si alte retete care sa-ti placa.
Am făcut și eu pranitura cu câteva modificări după ce am citit și celelalte comentarii.
Coca pentru blat am lăsat o la frigider o vreme pentru ca era prea moale și nu puteam sa o manevrez. Apoi am copt blatul pentru 15 minute la 170 grade cu ventilație. L-am lăsat puțin sa se răcorească și am pus merele călite și bezeaua (în care am pus și câteva nuci prăjite și tăiate la cuțit) și am băgat înapoi la cuptor la 120 grade cu ventilație pentru 50 de minute.
A ieșit delicioasă! Mulțumesc pentru rețetă!
Multumesc si eu ca v-ati facut timp sa impartasiti cu noi din experienta dvs.
Ma surprinde aluatul moale, important e ca a iesit in final.