Prajitura cu mere si bezea este rezultatul inceputului de toamna. Deja foarte multe mere cad inainte de vreme din copaci. Ma cam doare sufletul sa vad cum fructele se strica si atunci incerc sa le folosesc pe cat pot de bine.

Aluatul fraged impreuna cu o umplutura generoasa de mere si o bezea crocanta dau un intreg special. Sper sa va placa si sa incercati.

Prajitura cu mere si bezea

Preparare pas cu pas prajitura cu mere si bezea


Ingrediente:

  • 200g unt (cu 80% grasime)
  • 6 galbenusuri
  • 100g zahar
  • 350g faina
  • 10g praf de copt (1 pliculet)
  • 1 strop sare

Ingrediente umplutura:

  • 1,3-1,5kg mere
  • 75g zahar
  • 1 lingurita scortisoara macinata
  • 2 linguri pesmet (sau gris)

Ingrediente bezea:

  • 6 albusuri
  • 225g zahar
  • 1 lingurita zeama de lamaie

Mod de preparare:

Prajitura cu mere si bezea

Merele se spala, se curata de coaja (doar daca asa doriti) si se dau pe razatoare. De cele mai multe ori eu nu cojesc merele. Merele date pe razatoare se calesc usor la foc mic intr-o cratita, atat cat sa se inmoaie putin (nu trebuie sa fiarba). Se scurg de zeama lasata si se amesteca cu zaharul, scortisoara si pesmetul.

Se aprinde cuptorul la 190 grade Celsius si se tapeteaza o tava cu hartie de copt. Tava pe care am folosit-o eu are dimensiuni de 30/35cm.

Untul la temperatura camerei se mixeaza cu zaharul si sarea cateva minute pana devine usor aerat. Se adauga galbenusurile si se incorporeaza, iar la final se adauga faina si praful de copt.

Se formeaza un aluat ce trebuie intins cu sucitorul  pe un blat presarat cu faina. Cel mai simplu este sa intindeti aluatul direct pe foaia de copt.
Peste foaia de aluat se adauga umplutura de mere si se niveleaza cu o spatula.

Albusurile se bat spuma, initial fara zahar si apoi se tot adauga zaharul cate putin si se mixeaza pana ce se formeaza o bezea ferma. La final se adauga zeama se lamaie.

Bezeaua se adauga peste umplutura de mere si se niveleaza sau cu paleta se fac moturi mici.

Prajitura cu mere si bezea se coace in cuptorul preincalzit timp de cca. 40-45 de minute.
Dupa coacere se lasa la racit si apoi se taie in forma dorita.  Pentru o taiere buna recomand un cutit ascutit cu lama subtire. Lama cutitului se trece prin apa fierbinte apoi se sterge rapid cu un servetel.

Prajitura cu mere si bezea

Gustul e delicios, iar cele trei texturi diferite fac ca prajitura sa fie surprinzatoare.
Pentru inspiratie va las si reteta: cornuri umplute cu mere si scortisoara (pariziene)

Spor la prajiturit!

0/5 (0 Reviews)

CategoriesPrajiturici
  1. Roxana says:

    Am încercat aceasta rețeta…. Bezeaua aproape s-a ars, iar foaia nu s-a copt bine., timpul de coacere indicat nu s-a incheiat.
    Din păcate am constatat aces lucru in momentul servirii…
    Așadar îmi permit o sugestie: coaceți parțial foaia și apoi adăugați merele și bezeaua.
    Doamna Dana Burlacu, va rog sa-mi împărtășiți din experiența dumneavoastră legată de aceasta rețeta. Menționez ca am respectat toate indicațiile. Multumesc

    1. Dana Burlacu says:

      Imi pare rau sa aud.
      Uneori exista diferente intre cuptoare. La prajitura asta am primit mult feedback pozitiv.
      Pentru bezea, daca observati ca se arde recomand o foaie de copt deasupra. Eu asa procedez si la cozonoaci pentru a nu se arde.
      In ceea ce priveste blatul mi-e greu sa cred ca nu s-a copt.
      Daca aveti cuptor pe gaz poate coace mai defectuos. Daca e electric nu vad unde e problema :)).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.