Creme Brulee a fost de curand vedeta noastra la desert. Mult timp am amanat facerea acestui desert , mai ales ca imi lipsea acel arzator cu care sa caramelizez zaharul.
Asa ca, o data cu arzatorul a venit si Horia cu insistentele pentru crème brulee si m-am apucat putin de cercetat. Asa am descoperit ca bunatatea asta de crema este revendicata de francezi, italieni si britanici . Retetele consultate mi-au cam dat batai de cap…mai ales la temperatura de coacere dar si la proportia ingredientelor.
Eu am incercat asa.
Ingrediente:
– 6 galbenusuri
– 70g zahar tos
– 250 ml lapte
– 250 ml smantana
– 1 pastaie de vanilie
– 4 linguri rase de zahar brun
– un strop sare
Mod de preparare:
Intr-un bol maricel galbenusurile se freaca bine cu zaharul tos si un strop de sare.
Intr-o cratita se pune smantana, laptele si pastaia de vanilie. In prealabil pastaia se taie pe lungime cu un cutit ascutit si se scoate miezul. La fiert se pune atat miezul cat si coaja. Cratita se pune pe foc si se aduce la punctul de fierbere.
In unele retete se recomanda ca acesta compozitie sa se racoreasca atunci cand se amesteca cu ouale, in alte surse se mentioneaza ca trebuie sa fie fierbinte. Eu am folosit-o fierbinte nu inainte de a o strecura. Deci, compozitia de lapte/smantana se amesteca usor, turnand cate putin peste compozitia de oua cu zahar.
Pentru a continua operatiunea avem nevoie de 4 forme de ceramica termorezistenta.
Turnam compozitia in forme, formele le punem intr-o tava cu apa fierbinte. Apa trebuie sa ajunga pana la jumatatea formelor. Introducem tava in cuptorul preincalzit la 150-160 de grade. Crème brulee va sta la cuptor vreo 50-60 de minute, cam pana este inchegata pe margini dar mijlocul e moale.
Se lasa sa se raceasca apoi va mai sta cateva ore la frigider (am gasit retete in care recomandarea era sa stea peste noapte). Noi nu am avut rabdare si le-am scos de la frigider cam repede.
Pe fiecare forma, inainte de servire, se presara cate o lingura de zahar brun si se caramelizeaza usor cu un arzator pe gaz. Asta a fost distractiv iar crusta aia e dementiala.
Mie mi s-a parut un pic cam moale si cred ca daca as fi folosit doar smantana (fara lapte), consistenta ar fi fost alta.
Spor la prajiturit dragilor si pofta buna la Creme Brulee!