T

Tort cu foi de turta dulce

 

Tortul cu foi de turta dulce a aparut intr-o sclipire de moment. Ma apucasem sa fac o tura de turta dulce cand mi-a trecut prin cap ideea foilor de tort.

Imediat am facut foile si le-am umplut intr-o nota de iarna. A iesit un tort delicios potrivit pentru Craciun.

Poate pare un pic complicat pentru ca sunt mai multe etape,  dar sa stiti ca merita efortul. Cei ce vor gusta din el vor fi fericiti cu siguranta.

Ingrediente foi turta dulce:

  • 150 g zahar
  • 125 ml lapte
  • 1 galbenus
  • 25 ml ulei
  • 1 lingurita condimente macinate (cuisoare, scortisoara, ghimbir)
  • 1/2 pliculet amoniu pt.prajituri Dr.Oetker
  • 300g faina

Ingrediente umplutura:

  • 400g smantana pentru frisca (peste 30% grasime)
  • 200g mascarpone
  • 50g zahar
  • 300g nuci macinate
  • gem (dulceata) de visine
  • 100g ciocolata neagra
  • decoratiuni

Mod de preparare:

100g de zahar se carmelizeaza intr-o cratita cu fund dublu . Deasupra se toarna laptele si se amesteca pana cand caramelul s-a topit.

Galbenusul se amesteca cu 50g de zahar si apoi cu uleiul turnat cate putin, laptele caramel, faina si praful de amoniu. Se obtine un aluat lipicios care va sta la rece pentru o ora.

Dupa ce va sta la rece aluatul se va intari. Il vom imparti in 5 parti egale.

Aluatul de turta dulce se va intinde folosind multa faina pe blatul de lucru.

 

 

Fiecare parte se intinde cu sucitorul . Nu uitati sa presarati faina sub foaie, dar si deasupra. Cu ajutorul unei farfurii  de marime mijlocie se decupeaza foaia.

Foile trebuie sa fie subtiri . Fiti atenti la manevrare deoarece sunt cam fragile . Le asezati usor in tava tapetata cu hartie de copt.

 

 

Foile de tort din turta dulce se coc la 180 de grade Celsius, timp de 5-7 minute, in cuptorul preincalzit. Imediat dupa coacere foile sunt moi dar se vor intari odata cu racirea.

Preparare  umplutura:

Smantana pentru frisca se mixeaza cu zaharul pana capata o consistenta densa si cremoasa. Jumatate din frisca obtinuta o punem deoparte pentru a imbraca marginile tortului.

Cealalta jumatate se amesteca cu mascarpone si nuca macinata. Se obtine o crema delicioasa.

Montare tort :

Avem 5 foi de tort si asta inseamna 4 straturi de umplutura.

Doua straturi vor cuprinde si gem de visine pe langa crema. Gemul de visine se potriveste foarte  bine cu umplutura de nuci. Puteti folosi si alt fel de gem acrisor (de coacaze, merisoare).

Dupa ce ati umplut tortul imbracati marginea exterioara cu frisca. Cu un cutit sau o spatula intindeti frisca astfel incat sa cuprinda toata partea .

 

 

Ciocolata topita la bain marie se toarna usor deasupra .

Tortul de turta dulce se decoreaza cu elemente de iarna si se da la rece peste noapte. Astfel se va felia usor iar aromele se vor intrepatrunde perfect.

 

 

Este bun, bun de tot tortul de Craciun. Sper sa va placa.

Spor la prajiturit!

 

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *