Turta dulce umpluta cu gem si martipan incheie seria retetelor din 2019 pentru Selgros Romania. Pentru ca anul asta retetele mele s-au adresat copiilor, nu puteam sa nu inchei cu ceva pe placul lor.

Incepand cu 5 decembrie (ajunul lui Sf. Nicolae)  eu deschid sezonul de facut turta dulce. Imi place sa ne bucuram de ea tot sezonul Sarbatorilor, imi place sa o daruiesc si sa simt in casa mirosul ei inconfundabil.

La reteta asta copiii au nevoie putin si de ajutorul adultilor, dar nu ma indoiesc ca il vor primi.

Preparare pas cu pas turta dulce umpluta

Ingrediente:

  • 250g zahar
  • 2 galbenusuri
  • 50ml ulei
  • 250ml lapte
  • 500g faina
  • 1 plic amoniu
  • 1 lingurita cuisoare macinate
  • 1 lingurita scoartisoara macinata
  • 1 lingurita ghimbir praf
  • 1 strop sare
  • pentru umplutura gem acrisor/martipan

Glazura:

  • 2 albusuri
  • 200g zahar pudra
  • 1 lingurita amidon alimentar

Mod de preparare turta dulce umpluta:

Pregatim toate ingredientele, sa le avem la indemana.

150g zahar se caramelizeaza intr-o oala de inox cu fund dublu sau intr-un ceaun. Caramelul trebuie sa aiba o culoare aramie. Peste acesta se toarna laptele si se lasa sa fiarba 1-2 minute, cat sa se dizolve caramelul. Aceasta operatiune de face de catre un adult deoarece caramelul poate produce arsuri grave. Atunci cand turnati laptele peste caramelul fierbinte se vor forma multi aburi si compozitia se va umfla.

Lasam laptele cu caramelul la racit si amestecam 100g zahar impreuna cu cele doua galbenusuri, toate condimentele si sarea. Cand aceastea au fost bine incorporate se adauga cate putin uleiul si abia apoi laptelele cu caramel.
Peste aceasta compozitie lichida se toarna faina si amoniu. Se amesteca cu o lingura de lemn. Aluatul este unul lipicios, dar asa trebuie sa fie consistenta lui.

Se da la rece pentru cel putin 30 de minute.

Se aprinde cuptorul la 180 grade Celsius.

Pe o planseta de lucru se presara faina. Aluatul se intinde cu sucitorul, nu inainte de a presara faina si deasupra. Se intinde o foaie cu o grosime de cca 0,5 cm.

Aceasta se decupeaza cu o forma rotunda. In mijloc se pune cate o jumatate de lingurita de gem sau o bucatica de martipan.

Se ridica marginile, se pliaza usor si se aduc in interior . Turta dulce umpluta se aseaza intr-o tava tapetata cu hartie, cu partea neteda deasupra.

Se coace cca 8-10 minute la 180 grade Celsius (cuptor electric) in cuptorul preincalzit.

Dupa coacere se lasa la racit.

Pentru pregatirea glazurii se mixeaza albusurile pana se fac spuma, apoi se adauga cate putin zaharul pudra. La sfarsit se pune o lingurita de amidon alimentar. Acesta ajuta la intarirea perfecta a glazurii.

Fiecare turta dulce se trece prin glazura (sau doar partea superioara) si se aseaza pe o hartie de copt pentru uscare. Uscarea dureaza cateva ore.

Dupa uscare turta dulce umpluta se pastreaza in cutii metalice. Textura ei este moale cu un strat subtire crocant al glazurii. Ea rezista pana la doua saptamani, asa ca poate fi pregatita inainte de Craciun.

Alte retete de turta dulce le gasiti aici.

Sarbatori cu bine!

5/5 (1 Review)

CategoriesDe Craciun

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *