In fiecare an, in luna martie il sarbatorim pe Matei. Anul acesta am schimbat tortul cu fructe pe cel cu ciocolata, sau mai bine zis pe cel cu mai multa ciocolata decat de obicei. Asadar a iesit un tort Duo Chocolat, bun la gust si frumos la vedere.

Am vrut ceva colorat si cu zambet ca sa aduca aminte de bucuria pe care am simtit-o atunci cand a venit pe lume. Bucuria asta nu putea sa vina decat cu un tort festiv decorat cu flori comestibile .
Florile comestibile sunt nelipsite in bucataria actuala si le gasim cu generozitate la Selgros, alaturi de vlastari sau plante aromatice.

 

 

Ingrediente blat:

  • 3 oua
  • 90g zahar
  • 20g cacao
  • 70g faina
  • 1 strop sare

Ingrediente crema ciocolata neagra:

  • 250 ml smantana pentru frisca (peste 30% grasime)
  • 150g ciocolata cu continut ridicat de cacao (peste 50%)
  • 5g gelatina (1/2 de pliculet)

Ingrediente crema ciocolata alba:

  • 200g smantana pentru frisca (peste 30% grasime)
  • 200g ciocolata alba
  • 5g gelatina

Decor:

  • flori comestibile
  • frunze menta
  • bomboane de ciocolata

Mod de preparare blat:

Pornim cuptorul la 180 grade Celsius si pregatim o tava rotunda cu fund detasabil, cu un diametru de 20 cm. Tava se tapeteaza cu hartie de copt.

Blatul tortului Duo Chocolat este de fapt un pandispan simplu  cu cacao.

Se mixeaza ouale cu zaharul si un strop de sare pana ce compozitia  isi tripleaza volumul. Apoi se adauga cate putin cacaoa si faina cernute. Incorporarea acestora se face cu miscari largi de sus in jos, cu ajutorul unei spatule.

Compozitia se toarna in tava si se introduce in cuptorul preincalzit, timp de cca. 25 de minute. Pentru a ne asigura ca s-a copt putem face testul cu scobitoarea.

Atunci cand e copt, blatul se scoate din cuptor si se lasa la racorit. Se scoate apoi din tava si se pune pe un gratar pana la racirea completa.

 

 

Daca blatul este putin cam gros sau are o crestere mai accentuala in  partea centrala, atunci se indeparteaza partea superioara cu un cutit bine ascutit.

Blatul se pune inapoi in tava. Deasupra vor fi puse cremele de ciocolata, la interval diferite.

Mod de preparare crema de ciocolata neagra:

Intr-o cratita cu fund dublu se pune smantana si se da la foc mic. Se amesteca mereu pana cand aceasta este fierbinte. Atunci se da deoparte si se adauga ciocolata rupta bucatele. Se amesteca cu o spatula pana la dizolvarea completa a ciocolatei.

Gelatina se pune la inmuiat in 50ml apa rece, conform instructiunilor de pe pachet. Cand gelatina s-a hidratat se dizolva la bain marie si se adauga peste crema de ciocolata.
Crema nu trebuie sa  fie fierbinte deoarece exista riscul ca gelatina sa-si piarda proprietatile.

 

 

Crema de ciocolata neagra se toarna peste blatul de pandispan de cacao . Tava se duce la frigider pana la intarirea cremei.

Mod de preparare crema de ciocolata alba:

Crema de ciocolata alba se prepara identic cu cea neagra, doar proportiile de smantana si ciocolata difera putin.

Cand crema de la frigider s-a intarit,  se toarna crema alba deasupra. Se da iar la rece pana la intarirea completa.

Tortul festiv Duo Chocolat se aseaza pe un platou si se decoreaza cu flori comestibile, frunzulite cu menta si bomboane de ciocolata .

 

La multi ani, Matei!…iar voua spor la prajiturit!
[penci_recipe]

 

 

 

 

CategoriesTorturi
  1. Iuliana says:

    La multi ani inca o data lui Matei! E minunat tortul lui si atat de vesel! Zilele astea merg si eu la Selgros dupa floricele si ce-oi mai gasi irezistibil pe acolo.
    Sa fie intr-un ceas bun noua hainuta a blogului, foarte cocheta! Imi place mult de tot logo-ul, asa, un pic nastrusnic cu cireasa aia agatata de sucitor :))

  2. diana says:

    Buna, pentru o tava mai mare ce cantitati pentru crema trebuie sa folosesc? textura cremei este apropiata de mousse?
    Multumesc

    1. Dana says:

      Buna Diana, daca tava este cu un diametru de cca. 26cm cred ca trebuie dublate cantitatile.
      Crema e aerata si usoara.
      Sper ca ti-am fost de folos.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *