Bucovina, tinutul atat de drag mie, are mancaruri simple dar cu adevarat gustoase. In copilarie, deserturile de zi cu zi nu aveau nimic spectaculos dar erau asteptate cu drag.

Gogosile de post framantate cu bors sunt de fapt niste pampuste rotunjoare si pufoase.  Pampustele in mod normal  contin untura si chiar se prajesc in untura de porc.

Stim bine ca bucovinenii sunt credinciosi, si atunci, in posturile de peste an au aparut gogosile de post framantate cu bors. Borsul fragezeste si este un ingredient la indemana in fiecare gospodarie.

Poate ca noua ni se par banale gogosile, dar in Bucovina pampustele sunt nelipsite de pe masa la orice eveniment important: Craciun, Paste, Revelion, inmormantari, hramuri si onomastici.

Ingrediente aluat:

  • 700g faina
  • 400ml bors de putina
  • 75g zahar
  • 75ml ulei
  • 30g drojdie proaspata
  • 1/2 lingurita sare

Pentru prajit:

  • 500ml ulei vegetal

Pentru decor:

  • 150g zahar pudra

Mod de preparare:

Faina se cerne intr-un bol mare impreuna cu sarea.

Drojdia se dizolva cu putina apa calduta si o lingurita de zahar. Se adauga o lingurita de faina si se lasa la dospit , la loc cald, vreo 15 minute.

Borsul de putina se pune intr-o craticioara  impreuna cu zaharul si se da la foc mic, cat sa se incalzeasca. In timpul asta se tot amesteca pentru a se topi zaharul.

Peste faina cernuta se adauga drojdia, apoi borsul caldut (nu fierbinte) in care s-a dizolvat zaharul. Se amesteca astfel incat sa formam aluatul. Uleiul se adauga cate putin, framantand mereu.

Framantarea nu dureaza mult, ci vreo 10-15 minute. Aluatul trebuie sa aiba o consistenta moale.

 

 

Bolul cu aluat se acopera cu un servet de bumbac si se lasa la crescut timp de 45-60 de minute. Este indicat sa stea intr-un loc cald.

Cat creste aluatul ne ocupam de restul . Pregatim un ceaun in care turnam uleiul pentru prajit, rasnim zahar (daca nu avem deja din cel pudra), pregatim un platou tapetat cu servete de hartie pentru a absorbi surplusul de ulei.

Aluatul crescut se intinde cu sucitorul pe o planseta presarata cu faina. El trebuie sa nu fie foarte subtire pentru ca exista riscul ca gogosile de post sa nu iasa dolofane. Asadar, aluatul ar trebui sa aiba o grosime de cca. 0,5-1cm.

 


Pampustele se decupeaza cu o forma rotunda.
Uleiul se incinge si apoi focul se potriveste pe moderat. Daca focul este prea intens gogosile vor fi rumenite deasupra si crude in interior.
Ele  se prajesc pe ambele parti , cate 2-3 minute pe fiecare parte. Se scot din ulei cu o paleta cu gauri si se aseaza pe platoul pregatit.

Se lasa sa se racoreasca si apoi se se pudreaza cu zahar. Mie imi place sa pun zahar pudra din abundenta (in aluat am pus destul de putin) sau chiar sa le tavalesc prin zahar.

 

 

Se servesc caldute dar si a doua, si  chiar a treia zi sunt foarte bune.
Bucovina are mancaruri simple si iubite de cei care au crescut acolo dar si de cei ce o viziteaza.

 

 

Spor la facut gogosi  de post framantate cu bors !

Aceasta reteta este prima din seria retetelor scrise pentru Selgros Romania in 2018.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *