Iarna merge de minune o mancare de ficat de pui cu sos de rosii la cuptor. Iubesc ficatul de cand eram mica si atunci cand mama taia un pui, ficatul era portia mea garantata.
Exista mai multe variante de gatire, dar asta este perfect in zilele reci. Mancarurile la cuptor au un plus de savoare si gust. Deoarece ficatul de pui se prepara destul de repede, trecem acest fel de mancare pe lista celor usor de preparat.
Ingrediente:
- 700g ficat de pui
- 1 ceapa rosie
- 3-4 catei usturoi
- 200 ml suc de rosii
- 200ml lapte
- 2 linguri ulei vegetal
- cateva boabe ienibahar
- 2 foi de dafin
- cateva boabe de piper
- sare
- verdeata (marar, patrunjel, codite de ceapa verde)
Mod de preprare:
Ficatul se curata indepartand partea ce tin cei doi lobi. Se clatesc in apa si se lasa sa stea in lapte (sau lapte cu apa) cu cateva boabe de ienibahar, piper si o foaie de dafin. Etapa asta nu e musai necesara, dar are ca scop inlaturarea gustului usor amarui.
Eu fac destul de des asta cu tinutul ficatului in lapte deoarece Horia, baiatul meu, nu prea iubeste ficatul.
Ficatul se scurge intr-o strecuratoare si se pune intr-o tigaie infierbantata si cu putin ulei. Se caleste cateva minute apoi se adauga ceapa si usturoiul tocat marunt . Se amesteca usor 2-3 minute dupa care se adauga sosul de rosii.
Presarati putin sare deasupra si piper negru proaspat macinat. Amestecati bine si dati ficatul la cuptor.
Acesta se poate pune intr-o forma de iena sau ceramica rezistenta la temperaturi inalte. Eu nu am transferat ficatul in alt recipient. Am pus la cuptor chiar tigaia in care am pregatit totul. Atentionez ca este o tigaie ce suporta temperaturi mari.
Mancarea de ficat cu sos de rosii va sta la cuptor cca. 30-40 de minute, pana scade putin sosul . Mie imi place ca sosul sa fie mai scazut, chiar sa fie un pic rumenit deasupra.
Cand este gata se scoate din cuptor si se presara putin marar proaspat tocat. La fel de bine merge putin patrunjel sau codite de ceapa verde.
Bineinteles ca acest ficat cu sos de rosii la cuptor se serveste cu mamaliga si ceva muraturi alaturi.
Pofta buna!