Ficatul de pui se poate transforma intr-o clipita intr-un delicios pate din ficat de pui de casa. Nu exista copil mofturos sa refuze asa ceva, si aici ma refer la acei pe care nu-i poti convinge sa puna gura pe ficat.

Asadar un ficat de pui de calitate (exclus cel congelat de prin Brazilia, S.U.A etc) ceva condimente si putina magie aduc pe masa o gustare de zile mari si reteta de pate de casa.

Incepem cu calitatea produselor si cu totii stim ca o carne de calitate și un preparat bun le gasim la Selgros.  Zic asta pentru ca am avut ocazia sa vizitez toata zona de primire/transare/prelucrare carne la Selgros Iasi. Toata marfa are origini bine controlate, curatenia este maxima iar produsele chiar merita atentie.
Oricine are curiozitati din astea (ca ale mele) poate solicita un asemenea tur. Tot circuitul asta are si farmec deoarece domnul Nelu Munteanu (seful raionului de carne ) va raspunde la orice intrebare.  Acest domn are atat de mult farmec și atata pasiune pentru meseria lui incat cred ca orice firma si l-ar dori ca angajat.
Domnul Nelu Munteanu vorbeste mult dar cu folos, glumeste dar în acelasi timp este un profesionist si un model ce inspira.
Dupa cum vedeti pe mine m-a inspirat spre un pate din ficat de pui.

Ingrediente:

  • 500g ficat de pui
  • 250ml lapte
  • 250ml apa
  • 1 foaie dafin
  • 3 boabe ienibahar
  • 5 boabe piper
  • 1 anason stelat
  • 100g unt
  • 100g smantana
  • 1 lingurita mustar dulce
  • 1 lingurita mustar Dijon
  • 1/2 lingurita de curry
  • 1-2 catei de usturoi (optional)
  • sare
  • piper

Mod de preparare:

Ficatul de pui se spala in doua ape și se curate de pielitele ce tin cei doi lobi. Se așeaza intr-o strecuratoare si se lasa 2-3 minute la scurs.

Intr-o cratita cu fund dublu se pune apa, laptele, ficatul , foaia de dafin, ienibaharul, anasonul stelat și boabele de piper. Laptele și condimentele se folosesc pentru eliminarea mirosurilor neplacute și gustului usor amar al ficatului.

 

 

Cratița se pune la foc mic și compoziția se fierbe cca 10-15 minute. Din cand în cand se amesteca și se strange spuma de deasupra. Prin înteparea  cu un cutit sau o furculița se poate observa cand ficatul este fiert. El trebuie sa fie moale și usor de strapuns.

Ficatul de pui scurs se pune la robot împreuna cu untul, smantana, mustarul, usturoiul, curry, putina sare și piper. Se mixeaza bine pana ce compozitia devine cremoasa și toate ingredientele s-au omogenizat. Pateul de pui facut în casa trebuie sã fie moale deoarece dupa racirea completa va deveni mult mai dens.

 

 

Acest pate de casa  se consuma în 1-2 zile și se pastreaza acoperit la frigider. Daca doriți pastrarea lui mai mult timp el se poate sigila cu unt topit sau untura. De asemenea, daca doriti sa-l pastrati mai multe zile evitati sa puneti usturoi.

Este delicios, plin de savoare si…nu are chiar culoarea roz a pateului din comert.  Acest pate de casa are un gust cu personalitate și cu putere de convingere. Zic asta deoarece copiii care refuza ficatul din alimentatie cu siguranta vor accepta acest preparat. Cel putin la mine asa a fost.

 

 

Merge de minune la mic dejun sau la gustari, pe felii de paine buna și cu rosii proaspete. Pentru cei care nu iubesc carnea recomand un pate vegan.

Sa aveți pofta!

 

 

CategoriesCu carne

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *