Candva am mancat niste pate vegan de nuci ce mi-a placut foarte mult. Am incercat sa-l reproduc, mai ales ca se potriveste de minune cu sezonul rece si cu zilele cand avem nevoie de energie.
Pateul vegan de nuca sau pasta de nuca se poate servi pe paine prajita, crakers sau chiar am putea umple cu aceasta compozitie niste rosii mai mici sau fasii de ardei. Important este ca-l facem cu mainile noastre, deci stim ce contine.
Ingrediente:
- 250g miez de nuca
- zeama de la o lamaie mica
- 25 ml ulei de masline
- sare
- 1-2 catei de usturoi (optional)
- putina apa daca este necesar
Mod de preparare pate vegan de nuci:
Nucile se pun la hidratat in apa rece pentru 2-3 ore. Din cand in cand schimbam apa, aceasta devenind maronie de la pielita nucilor. Daca nu schimbati apa pateul va avea un gust usor amarui si o culoare mai inchisa.
Puteti lasa nucile la inmuiat peste noapte iar dimineata preparati pasta de nuca .
Intr-un robot de bucatarie punem nucile hidratate, zeama de lamaie, uleiul de masline, sarea si usturoiul (daca doriti). In functie de preferinte mai puteti adauga anumite ierburi (busuioc, oregano) sau boia de ardei, chili. Eu prefer varianta mai simpla cand gustul de nuca este profund. Gustul il ajustati voi in functie de preferinte.
Culoarea este deschisa si placuta ochiului.
Pateul vegan de nuci are un gust profund si e un preparat satios. Mi se pare foarte potrivit pentru micul dejun sau o gustare intre mese. Sunt convinsa ca le va placea si copiilor, cel putin copiii care au mancat din pateul facut de mine le-a placut.
Dupa preparare il puteti tine 1-2 zile dar in vase inchise ermetic si la rece.
Sper sa va incante gustul intens de nuca si energia care o da.
Pofta buna!
uleiul poate fi de măsline?
In reteta e ulei de masline :).
Puteti utiliza si orice alt ulei vegetal care va place.
Cu siguranta este delicios si hranitor, cu o mentiune: servit pe paine este o combinatie dezastruoasa: proteine cu carbohidrati!!! Sugestie: pateul de nuci servit pe felii de castravete, ardei, ridiche, foi de salata verde sau alte frunze! 🙂
Multumesc pentru idei Maribela. Data viitoare asa voi face :)!