La prima vedere ai spune ca e o prajitura mai sofisticata, dar e doar o prajitura de post cu foi cu bulion, crema de gris si magiun fara zahar.
Reteta acestor foi ma astepta de foarte multi ani pe o foaie scrisa de mana de matusa mea, cu un specific acelor vremuri. Masura lingurilor am transformat-o in gramaje, am redus zaharul si am adaptat crema de gris la noile ingrediente.
Sper sa va placa si voua la fel de mult cum ne-a placut si noua.
Preparare pas cu pas prajitura de post cu foi cu bulion
Ingrediente foi cu bulion:
- 10 linguri bulion/ suc de rosii /passata- cca.150g
- 10 linguri zahar – cca 100g
- 10 linguri ulei- cca 100ml
- zeama de la jumatate de lamaie mare
- 1 lingura rasa bicarbonat
- 600g faina
- 1 strop sare
Ingrediente umplutura
- 650ml lapte vegetal (apa) de soia/migdale/orez
- 100g zahar
- 150g gris
- 100g ulei de cocos
- 1 lingurita extract de vanilie
- 350g magiun de prune
Mod de preparare:
Pentru prepararea foilor se foloseste bulion/suc de rosii/passata, adica ce aveti prin camara. Preferabil ar fi ca acestea sa fie simple, fara ierburi aromatice sau condimente. Daca bulionul este mai des puteti adauga 2-3 linguri de apa.
Se aprinde cuptorul la 180grade Celsius.
Intr-un bol se pune bulionul, bicarbonatul, sare si zaharul. Se amesteca bine cu telul . Se adauga zeama de lamaie si uleiul in trei reprize.
Cand amestecul este omogen se pune faina. Recomand sa nu o puneti toata deodata deoarece exista riscul ca aluatul sa iasa prea tare. Asta depinde si de consistenta bulionului/sucului de rosii.
Aluatul trebuie sa fie usor moale. Se imparte in trei parti egale si se intind pe rand trei foi. Aceste se intind cu sucitorul direct pe foaia de copt presarata cu putina faina. Nu vor iesi chiar dreptunghiuri perfecte, dar asta nu e o problema.
Foile se coc cca.10 minute, la 180 grade Celsius in cuptorul preincalzit.
Dupa coacerea foilor pregatim crema de gris.
Laptele vegetal se pune la fiert, la foc mic impreuna cu zaharul. Se amesteca cu un tel si atunci cand incepe sa fiarba se adauga grisul in ploaie. Se amesteca mereu cu telul pana obtinem o compozitie ca o mamaliga moale.
Oprim focul si adaugam uleiul de cocos si extractul de vanilie amestecand rapid ca sa-l incorporam. Uleiul de cocos este tare, asemanator unui unt. Eu am folosit unul de la Sano Vita.
Crema de gris trebuie intinsa cat este calduta ca apoi se intareste.
Asamblarea prajiturii
Asamblarea prajiturii se face foarte rapid.
Vine asa: foaie + jumatate cantitatea de magiun + jumatate crema de gris, foaie + jumatate cantitate de magiun + jumatate crema de gris + foaie. Deasupra de pune o hartie de copt si un tocator mai greu (sau ceva greutati distribuite uniform) pentru a presa usor prajitura.
Prajitura de post cu foi cu bulion si crema de gris se lasa la loc racoros peste noapte si abia apoi va fi taiata.
Se taie cu un cutit bine ascutit in ce forme doriti. Inainte de taire se poate pudra cu zahar pudra sau lasa asa simpla.
Pe cat de simpla e aceasta prajitura, pe atat de buna e. Se topeste in gura si descoperi pe rand tot felul de arome.
Aceste foi se pot umple si cu alt gen de umpluturi: frisca cu nuci, crema de gris cu unt etc. La Laura’s sweets aveti o varianta ce mi-a placut.
Prajitura se pastreaza in frigider acoperita cu folie sau in locuri racoroase.
Pentru alte prajituri de post, dati clic aici.
Spor la prajiturit!