Daca zic gogosi, cu siguranta nu se refuza, daca zic gogosi umplute cu magiun atunci trebuie musai sa fie cate doua de persoana.

Recunosc, nu am facut demult gogosi, dar ceva a starnit in mine pofta. Este vorba despre ultimul episod de pe canalul de Youtube amintirigustoase, din seria Punct Gastronomic Local. Pe langa pofta de gogosi, tare m-am bucurat sa vad ca cei de la Punctul Gastronomic Local CasaVLC din Bilbor sunt protagonistii acestui episod.

Acu doua veri am ajuns pentru un pranz la ei si tare bine am mancat. Ii recomand cu drag pentru mancare locala cu gust, bucuria de a povesti despre ceea ce fac si frumusetea satului.

Inainte de reteta, multumirile se duc si catre Electrolux Romania pentru sprijinirea PGL-urilor si implicit a gastronomiei traditionale.

Gogosi umplute cu magiun

Preparare pas cu pas gogosi umplute cu magiun

Ingrediente aluat:

  • 600g faina alba
  • 1 ou
  • 50g zahar
  • 350g iaurt/lapte batut
  • 3 linguri ulei (sau o lingura generoasa de untura)
  • 25g drojdie
  • ½ lingurita sare

Ingrediente umplutura/prajire:

  • 0,5 l  ulei de floarea soarelui pentru prajire
  • 250-300g magiun de casa
  • 150g zahar pudra (optional)

Mod de preparare:

Intr-un bol mare puneti faina si sarea. Dizolvati drojdia amestecand-o cu zaharul si turnati deasupra.
Spargeti oul si adaugati iaurtul. Amestecati toate ingredientele si formati aluatul. Framantati putin si apoi puneti uleiul. Mai framantati 1-2 minute si apoi acoperiti bolul cu un servet curat si lasati aluatul la dospit intr-un loc caldut cca. 30-40 de minute.
Este bine de stiut:

  • daca doriti si aluatul mai dulce puteti adauga 2-3 linguri de zahar;
  • consistenta iaurtului poate sa difere, asadar daca al vostru e mai lichid, cu siguranta o sa mai fie nevoie de putina faina;
  • aluatul este unul moale;
  • puteti adauga si arome, dar pentru mine gustul magiunului este suficient;

Pe o planseta presarata cu faina din adundenta intindeti aluatul intr-un strat de cca. 1-1.5 cm. Decupati aluatul cu o cana cu gura larga sau un bol mic.

Gogosi umplute cu magiun

Pe fiecare disc de aluat puneti o lingura de magiun. Pliati marginile si lipiti-le ca la coltunasi, apoi cele doua extremitati le aduceti impreuna prin lipire. Modelati o forma rotunda. Aluatul fiind moale se modeleaza foarte usor. Aveti grija sa lipiti bine ca sa nu curga magiunul.

Prajire gogosi umplute cu magiun

Puneti uleiul intr-un ceaunel la foc potrivit. Atunci cand este fierbinte prajiti gogosile pe ambele parti, cate 2-3 minute pe fiecare parte. Nu dati focul prea puternic deoarece exista riscul sa se rumeneasca rapid, iar mijlocul sa ramana crud.

Le scoateti pe servete de hartie si le presarati (tavaliti) prin zahar pudra.

Gogosi umplute cu magiun

Cat de bune sunt? Atat de bune incat as mai face o tura.
Pentru inspiratie va las si reteta de gogosi la cuptor, o varianta fara prajeala.

Spor la gatit!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *