dulceata de soc3

 

Iar dulceata de soc are intotdeauna gust de acasa si de mama.

 

Dulceata de soc

 

Socul este totusi intr-un con de umbra  desi creste peste tot, iar florile si fructele lui au atatea proprietati . Primavara am cules flori sa ne refacem stocul pentru socata si ceai,  iar acum fructele au devenit dulceata nepretuita. Iar dulceata de soc are intotdeauna gust de acasa si de mama.

Viata la tara are si ea farmecul ei !

Ingrediente:

–         1 kg de bobite de soc

–         1 kg zahar

–         1/2  lamaie

Mod de preparare:

Fructele de soc se strang ciorchini pe care ii taiem cu o foarfeca. Avem grija ca bobitele sa fie bine coapte.

Ciorchinii se trec printr-un jet de apa si se lasa la scurs intr-o sita.

Cea mai migaloasa treaba acum urmeaza. Vom inlatura bobitele de soc cu mana. Nu va speriati pentru ca se desfac usor daca sunt coapte. Orice lucru bun merita putin efort.

 

Dulceata de soc5

 

Intr-o oala de dulceata punem fructele si turnam zaharul deasupra. Lasam asa 2-3 ore sa dea drumul la zeama si apoi punem la fiert.

Dulceata de soc se fierbe la foc moderat, se amesteca cu lingura de lemn si se strange spuma. Cand e aproape gata turnam zeama de lamaie, mai lasam 5-10 minute si oprim focul.

 

 

Oala se acopera cu un servet de bumbac usor umed si lasam sa se raceasca. Cand e rece turnam dulceata in borcane curate si uscate.

Dulceata de soc poate fi servita.

Pofta buna!

 

 

 

CategoriesFacute in casa
  1. ulman mihaela says:

    E o dulceata pe care nu o apreciaza multi fiindca socul nu e un fruct pus in valoare, fiindca are bobite multe si atunci cind maninci acestea se sfarima in gura, lasa o culoare inchisa pe dinti. Dar cine a mincat odata din aceasta dulceata va aprecia foarte mult tocmai aceste lucruri. Asa cum ai spus si tu cind spun dulceata de soc, spun copilarie si viata la tara, la bunici, libertate, naivitate si veselie. Am facut si eu dupa foarte multi ani aceasta dulceata. Felicitari ca ai reusit sa o pui in valoare. Cred ca la o lingurita de dulceata si un pahar rece iti poti aduna prietenii cu drag. Deci sa-mi spui doar ora si ziua. Spor la prajiturit si acum pune-o in valoare si printr-o reteta.
    Pupici, Mihaela Ulman

  2. Viorica says:

    Pe lângă aroma deosebită și gustul delicios, dulceața de soc este și un bun medicament. Mărește imunitatea, detoxifiază ficatul, ”antigripal natural” și mai putem adăuga și un foarte bun antidot pentru tuse seacă.
    Dacă nu ați încercat până acum este indicat să o faceți chiar dacă este puțin migălos alesul fructelor de pe crenguțe. Atenție! Alegeți doar fructele bine coapte (negre) cele cu aspect puțin verzui separațile, dau un gust amărui și e păcat. Poftă bună!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *