Am ales eclerele pentru inaugurarea blogului meu pentru ca, acesta reteta a fost una din primele incercari atunci cand m-am apucat de prajiturit si eram datoare cu reteta unor prietene dragi de pe facebook. Imi cer scuze ca nu am fototografii cu fabricarea aluatului.(tocmai mi se terminasera bateriile la aparat).
Sa trecem la reteta
INGREDIENTE ALUAT:
– 125 g faina, 100 g unt, 250 ml apa, un strop sare, 3 oua.
Apa se pune sa fiarba intr-o oala cu untul si sarea. Cand da primul clocot sa adauga faina toata deodata. Se amesteca foarte repede compozitia pana observi ca aluatul se dezlipeste de pe fundul vasului (operatia asta dureaza cateva secunde). Se ia apoi de pe foc si se amesteca pana aluatul devine aproape rece. Urmeaza inglobarea oualelor in aluat unul cate unul, cu rabdare. Aluatul devine numai bun de pus la cuptor. Pregatesti o tava cu hartie de copt si cu ajutorul posului sau a unei pungi pui aluatul in forma de bastonase ( mai mari daca vrei sa faci eclere, mai mici daca faci minieclere sau rotunde .) Ele trebuie sa aiba o distanta de vreo 3 cm intre ele pentru ca vor creste la copt. Inainte de a face astea aprinzi cuptorul si-l incalzesti la 180 grade. Pui tava in cuptor si oricat esti de curios sau curioasa nu deschizi cuptorul 15-20 de minute. Se coc 20-25 min . Trebuie sa fie crescute si usor rumenite. In interior nu trebuie sa fie cleioase.
CREMA DE VANILIE
600 ml lapte, 100g zahar, 1 plic zahar vanilat (vanilie din pastaie), 3 galbenusuri , 3linguri de faina (nu foarte pline) si 2 linguri amidon, un strop sare.
Amestecati galbenusurile cu zaharul, faina si amidonul apoi turnati cate putin laptele rece pana se incorporeaza totul.
Folositi un tel pentru amestecat astfel evitati formarea cocoloaselor. Puneti compozitia pe foc mic si amestecati usor pana se ingroasa. Cand s-a racit crema puteti umple eclere si glazura. Daca nu ati folosit vanilie din pastaie puteti adauga un strop de esenta de vanilie….asta pentru a potenta gustul .
GLAZURA
100 g ciocolata (de care va place, eu folosesc ciocolata cu continut ridicat de cacao), cateva linguri de lapte (4-5, vedeti la consistenta si mai adaugati daca este prea solida) si un strop de ulei pentru stralucire. Acestea le puneti intr-o craticioara la bain-marie sau la foc foarte mic pana se topeste ciocolata. Turnati glazura fierbinte pe eclere sau luati fiecare ecler si-l inmuiati printr-o miscare scurta in glazura. Astfel rasfatate le dati la rece si in scurt timp le puteti servi.
Ati facut niste minieclere si vreti sa impresionati , combinati, schimbati ceva din servirea clasica ? Cautati atunci prin frigider niste inghetata, putina frisca si profiterolul e gata . Toti vor fi incantati. Asa ca spor la prajiturit.