Cu ceva timp in urma am facut niste cornuri cu mere si nuca din aluat danez, le-am postat pe facebook si reteta s-a vrut stiuta. Cu mare intarziere si cu scuzele de rigoare prezint aceasta reteta. Din pacate nu am imagini decat cu produsul finit.Nu as putea spune ca e reteta originala, e o reteta ”crosetata” de mine dupa ce am butonat ceva pe internet si am tinut cont de sfaturile unei doamne cu ceva vechime in domeniul dulciurilor. Din acest aluat fin puteti face tot felul de chestii cu tot felul de umpluturi. Singurul lucru care se impune cand te apuci de lucru este timpul. Deci fa-ți timp …si la treaba!
Ingrediente blat:
– 450g faina cernuta de doua ori
– 100g zahar
– 100ml lapte
– 2 oua
– 50g drojdie verde
– un varf cutit de sare
– coaja rasa de portocala sau lamaie
– 200g unt + 50 g faina, pentru etapa a doua
– 1 ou pentru uns, mac
Toate ingredientele vor fi la temperatura camerei.
Umplutura:
– 1 kg mere rase
– 200 g zahar + 1 plic zahar vanilat
– 100 g nuci usor rumenite
– 2 linguri pesmet sau gris
– scortisoara dupa gust
Mod de preparare:
Intai cernem faina si din drojdie,putin lapte si o lingurita faina facem maiaua . Lasam maiaua la crescut , batem usor ouale si incalzim putin laptele (sa nu fie fierbinte) in care dizolvam zaharul.
Peste faina turnam maiaua, sarea si ouale , coaja de lamaie si putin cate putin turnam laptele si framantam pana obtinem un aluat relativ moale si suficient de elastic. Dam aluatul (invelit in celofan) la frigider pt. 30minute.
Untul moale il amestecam cu faina.
Aluatul scos de la frigider se intinde intr-o foaie si se unge pe 3/4 din suprafata cu untul amestecat cu faina(asemenea aluatului frantuzesc). Partea neunsa se da peste o parte din cea unsa iar deasupra celei neunse vine 1/3 din cea unsa. Apoi se ia un capat, se indoaie 1/3 in interior iar celalalt capat se da peste primul capat indoit. Acest pachet se da la rece pentru 30 min dupa care pachetul se intinde sub forma unei foi mai grosute si operatia de impachetat se repeta inca de 2-3 ori. Dupa ultima impachetare aluatul sta la rece inca 3-4 ore sau chiar o noapte. Din el puteti face cornuri, rulade, trigoane etc. Este un aluat ce se desface usor in foi, o combinatie intre aluatul dospit si cel frantuzesc.
Umplutura se face usor. Merele rase se calesc, se adauga zaharul, nuca maruntita , pesmetul si scortisoara.
Se taie patrate mari din foaie , se pune umplutura si se ung cu ou. Cornurile vor sta in tava inca 30 min inainte de a fi introduse la cuptor. Se coc cca 45min in cuptorul bine incalzit la 170-180 grade.
Spor la prajiturit!
Sfat danamama: daca va ramane aluat puteti sa-l congelati si utiliza ulterior.