Uneori rasfoiesc arhiva mea culinara. O fac de amorul artei, nu-mi refuz placerea de a ma bucura de imagini frumoase, de a descoperi si redescoperi retete cunoscute sau prafuite de vreme.
Acum cateva zile reteta Chec Frankfurt m-a scos din starea de visare. O imagine mai mult decat convingatoare si ingrediente aflate la indemana m-au pus pe treaba. Nu stiu de ce se cheama chec , eu as numi-o prajitura Frankfurt si o recomand la vreme de șueta si de poveste intre prieteni. Recomand a se manca cu lingurita langa o cafea buna, ceai indepartat sau o limonada rece.
INGREDIENTE BLAT:
– 150 g faina
– 150 g zahar
– 3 oua
– 150 unt
– 1 pliculet praf copt, 1 pachetel zahar vanilat, 1 praf sare
– 50 g amidon
– 2 linguri de lapte
INGREDIENTE CREMA:
– 1 plic budinca de vanilie
– 100 g zahar
– 500ml lapte
– 200g unt
– 100 g nuci caramelizate si pisate
– 2-3 linguri gem de afine (eu am folosit de visine)
MOD DE PREPARARE
Se incinge cuptorul la 170 grade.
Se unge o forma rotunda cu con in interior si se prepara aluatul: se amesteca untul cu zahar, zahar vanilat, sare; se inglobeaza pe rand ouale. Se adauga laptele si faina amestecata impreuna cu amidonul si praful de copt.
Se amesteca, se aseaza in forma si se coace cca.45 min. Se scoate din cuptor si se lasa la racorit in forma, apoi se rastoarna pe un gratar si asteptati racirea completa.
Pentru crema se amesteca praful de budinca cu zahar si 7 linguri de lapte. Restul de lapte se pune la fiert iar cand da in clocot se adauga praful de budinca dizolvat, se amesteca pana se ingroasa.
Se da la rece timp in care se bate spuma untul. Apoi cele doua se amesteca…si crema-i gata.
Se taie prajitura in 2-3 straturi. Se unge 1 strat de gem si apoi se pune o parte din crema. Se aseaza celalat blat si se acopera cu restul de crema.
Deasupra se presara nuci caramelizate, care se fac usor. Intr-un ibric caramelizati 2 linguri zahar, adaugati nucile maruntite si apoi toata compozitia o turnati pe un fund de lemn(uns cu un pic de ulei). Cand se raceste, cu o merdenea, prin apasare maruntiti caramelul.
Checul Frankfurt este un desert destul de consistent dar si savuros in acelasi timp. Crema untoasa de vanilie, gemul acrisor, nucile caramelizate invesmanta placut blatul dens dar si papilele gustative.
La un asemenea chec putem avea invitati la masa deoarece numarul portiilor este undeva in jur de 8-10 iar prepararea lui nu necesita mult timp.
Spor la prajiturit!
Budinca la plic? Am plecat de aici
Stiu si te inteleg :).
Nici eu nu mai folosesc. Cand am facut reteta asta mai foloseam ocazional.
Ce bine arata! Cat despre budinca la plic, cred ca poate fi foarte usor inlocuita cu o crema clasica de vanilie, deci nu ma sperie :))
Multumesc, Andreea.
Da, poate fi inlocuita cu succes.Aici se vede cumva si evolutia mea.
Nu mai folosesc demult budinca de plic :).
Checul frakfurt, are faină????0după umila mea părere , ar trebuie,. Nu ?
La ingrediente nu apare dar apoi la preparare, o amestecati cu amidonul !!!!!!.
Deci ….care este cantitatea de făină?
Mulțumesc
Draga Emilia, sigura ca are faina: 150g si este trecuta la ingrediente blat.
Urmariti atent lista.
Spor la gatit!