Nu stiu cum e la voi, dar eu prefer oricand o portie de ardei umpluti de post in detrimentul celor cu carne. Imi place acel gust intens de legume si unde mai pui ca este o mancare lejera, dar care tine de foame.
Eu „pacatuiesc” si cu o lingura mare de smantana deasupra, asa mi se par perfecti.
Reteta de ardei umpluti de post poate include si alte legume sau verdeturi, asta se adapteaza in functie de sezon sau de ce aveti in frigider.
Preparare pas cu pas ardei umpluti de post
Ingrediente:
- 10 ardei potriviti (mie atat imi incap in oala)
- 250 g orez cu bobul rotund
- 3 morcovi
- o legatura ceapa verde sau doua cepe uscate
- 1 dovlecel
- 2 rosii sau rosii pasate/cuburi la conserva
- 1 legatura zdravana de verdeturi (patrunjel, marar, loboda)
- sare, piper
- 100 ml ulei
- 1 pahar suc de rosii
- smantana pentru servit (asta in cazul in care nu postiti)
Mod de preparare:
Ardeilor li se decupeaza capacele (care se pastreaza), se curata de cotoare si se spala. Ii punem in oala si ne apucam de compozitie.
Intr-un ceaunel sau cratita calim putin ceapa apoi adaugam marcovul, dovlecelul date pe razatoare si rosiile taiate cuburi mici sau pasate. Dam focul mic si turnam orezul spalat , verdeturile taiate marunt, sarea si piperul. Se amesteca bine si compozitia este gata de pus in ardei.
Cu o lingura punem compozitia in ardei astfel incat sa ocupe doar trei sferturi din volum. Asezam deasupra capacelele taiate anteior. In oala se adauga apa cam cat sa ajunga la 3/4 din ardei. Pentru un plus de aroma se poate pune deasupra crengute de cimbru proaspat sau uscat, foi de dafin sau boabe de ienibahar.
Oala se pune la foc mic si se lasa pana ce orezul s-a fiert. Daca mai este nevoie se mai adauga apa, iar aproape de final adaugam un pahar de suc de rosii.
Ardeii umpluti se servesc calzi, iar cine doreste sa se infrupte poate pune o portie generoasa de smantana.
Pentru inspiratie va las si o reteta de tocanita de ardei copti cu rosii.
Pofta buna si spor la bucatarit!
Foarte buni
Multumesc frumos!