Cand vine iarna suntem mandre de camarile noastre, ne place sa admiram borcanele de toate marimile frumos aliniate pe categorii si dimensiuni. Orice pofta legata de fructele sau legumele varatice pot fi satisfacute in oarece masura.
In acest context pe ultima suta de metri a cireselor am facut rapid compot de cirese pentru iarna. Spun rapid pentru ca reteta este foarte rapida si se poate repeta la multe alte fructe.
Nu pot sa dau gramaje exacte pentru ca toate sunt in functie de cate fructe avem , dar va voi povesti cum fac eu compotul.
Prima data spalam bine fructele si le lasam la scurs in strecuratoare. Borcanele se pregatesc in prealabil , ele trebuie sa fie bine spalate si uscate.
Fructele trebuie sa fie frumoase si sanatoase. Astfel spus ciresele se desprind de codita si se pun in borcane , de regula fructele trebuie sa fie putin peste jumatatea borcanului.
Pentru un borcan de 800g avem nevoie cam de 700ml apa (nu-i nimic daca ramane, mai rau e sa nu ajunga). Calculam cata apa avem nevoie si o punem intr-o oala impreuna cu zaharul. Eu pun cam o lingura cu varf de zahar pentru fiecare borcan.
Daca va place mai dulce mai puteti adauga, eu prefer mai acrisor. Incalzim apa si amestecam pana se topeste zaharul. In fiecare borcan punem cate jumatate de aspirina si adaugam apa cu zaharul topit. Inchidem bine borcanele cu capacele cu filet.
Urmeaza ultima operatiune. Intr-o oala mare (eu am una de tuci) se pun la fund niste ziare si fiecare borcan se inveleste intr-un ziar. Se aseaza toate borcanele si se adauga apa cam 3/4 din inaltimea borcanului.
Oala se pune la foc potrivit si de cand incepe sa fiarba lasati cam 25-30 minute. Lasati borcanele acolo si dupa ce ati oprit focul.
Cand sunt reci se sterg, se eticheteaza si….la camara cu ele.
Simplu nu?
Spor la treaba!