In asemenea zile caniculare cand apele curg pe noi si mintea se infierbanta ,trebuie sa recurgem la trucuri in bucatarie. Din ”Carte Regala de Bucate” am ales de data asta gazpacho andaluz, adica o supa rece mancata cu placere pe meleagurile Spaniei. Unde mai pui ca reteta e venita direct de la Regina Spaniei, verisoara Principesei Margareta.
Asa mi-am zis ca daca Reginei Sofia a Spaniei il place, mie de ce nu mi-ar placea. Trecand de gusturi regale sau pamantesti m-a incantat prezentarea Reginei Sofia, facuta de Principesa Margareta. Aceasta ii atribuie pe buna dreptate numeroase calitati dar cea mai de pret fiind daruirea pentru familie.
Un gazpacho se face foarte usor mai ales acum cand ne bucuram din plin de legume.
Ingrediente pt. 8-10 persoane (eu am facut la jumatate):
– 3 kg rosii bine coapte
– 200g ardei verde
– 50g de ceapa alba
– 175 g de castraveti
– 1 catel de usturoi
– 50 ml de otet de vin
– 40g sare
– 75 ml ulei de masline extravirgin
– 60g de paine alba uscata
– 200ml apa rece
– 2-3 oua fierte tari pt.decorare
Mod de preparare:
Taiati marunt rosiile, ceapa, usturoiul si castravetii. O mica parte din legumele taiate se pastreaza pt. decorare(cam 8 linguri).
Painea se inmoaie in apa rece si se amesteca apoi cu legumele. Se adauga uleiul , otetul si sarea si se trece printr-un mixer electric. Ulterior , pentru finete se poate strecura printr-o sita. (eu nu am mai avut rabdare). Degustati compozitia pentru eventuale adaosuri de sare.
Gazpacho andaluz este gata numai ca trebuie sa stea la frigider cam 2 ore inainte de servire. Ouale fierte se taie marunt.
La servire in fiecare bol de supa presaram legumele pastrate si ouale taiate marunt. Eu am facut repejor si niste crutoane.
Gazpacho a fost inedit si racoros. Ai mei adora mancarurile noi !