In ultimul timp tot am auzit de caramel sarat si tare mi-a starnit interesul . Asa ca musai trebuia sa incerc si eu, iar apoi sa impartasesc cu voi .
Reteta am luat-o de la Mihaela, fata talentata si cu un blog tare fain.
Ingrediente pentru 4 portii:
– 125 g zahar
– 240g de smantana dulce
– 3 galbenusuri
– 1 lingurita rasa de sare de mare
– 1 lingura unt (asta l-am adaugat eu la reteta originala)
Mod de preparare:
Intr-o cratita cu fund dublu se pune zaharul la caramelizat, bineinteles la foc mic. Cand acesta a capatat o culoare aramie si nu maronie, se ia de pe foc si se toarna smantana. Aici sa nu va speriati, ca o sa se bulbuce putin zaharul ,dar noi il amestecam cu atentie (de preferat cu o lingura de lemn). Punem iar cratita la foc mic pana se dizolva total zaharul si amestecam continuu.
Galbenusurile se bat bine iar peste ele vom turna incet caramelul. Nu uitam sa amestecam. Compozitia obtinuta se toarna iar in cratita si se adauga sarea si untul . Totul se pune la foc mic pana se ingroasa putin.
Caramelul obtinut se toarna in boluri mici sau in cescute si se da la rece pentru 2-3 ore. El se poate folosi si la torturi sau prajituri.
Noi am servit caramelul rece, cu lingurita si ne-am bucurat de senzatii noi.
Ca niste concluzii:
– caramelul sarat e altceva si daca vreti sa surprindeti cu siguranta o veti face;
– daca eliminati sarea veti obtine un caramel clasic;
– gustul sarat nu este pronuntat ci doar invaluiri subtile
Daca v-am facut curiosi astept impresii.
Intresanta reteta,eu as adauga si putin piper cayenne sau de ce nu,fulgi de chili! Hugs
Cu chili m-ai prins…eu am incercat spuma de ciocolata cu chili si a fost de mare succes. Am sa ma gandesc si la varianta cu caramel…sau piper roz!
Merci de idee.
Sigur ca e woow,am gustat si eu,dar nu l-am facut inca.Trebuie neaparat sa-l incerc !Sarea ii da un gust aparte.Pupici
Mie imi place mult caramelul sarat, are un gust mai aparte decat cel clasic 😉 O zi frumoasa!
Eu sunt mare amatoare de caramel asa ca trebuie sa incerc si varianta asta, mi se pare interesant! Pupici!
Arata atat de bine ca inghit in sec!!!