Anul asta mi-am propus sa deslusesc tainele sebetului si dupa serbetul de trandafiri iata ca vine si serbetul de visine.
Este sezonul visinelor, dulci acrisoare se vor regasi intr-un desert uitat de multa lume: serbetul de visine.
Ingrediente:
– 350 ml suc de visine
– 1 kg zahar
– 1/2 lamaie
Mod de preparare:
Sucul de visine se obtine prin stoarcerea fructelor si apoi strecurarea acestuia. Acesta, impreuna cu zaharul se pun la foc mic pana la topirea celui din urma. Cand zaharul s-a topit dam focul la cea mai mare treapta.
Avem grija sa strangem bine spuma, sa mestecam din cand in cand dar si sa surprindem momentul cand trebuie sa luam compozitia de pe foc. Intr-un pahar cu apa rece picuram cate putin sirop si atunci cand siropul nu se imprastie in apa ci se transforma intr-o bobita inseamna ca e gata!
Luam oala de pe foc si lasam la racorit. Atunci cand degetul suporta temperatura compozitiei a sosit momentul cand incepem frecarea serbetului.
Asta nu e o treaba usoara, eu m-am ales cu ceva besici la mana si am strigat dupa ajutor . Cu o lingura de lemn amestecam intr-un singur sens mentinand acelasi ritm. Cand serbetul isi schimba culoarea , adica se deschide, adaugam zeama de lamaie si amestecam in continuare.
Serbetul trebuie sa aiba consistenta unui aluat potrivit spre moale.
Recunosc ca mai am de muncit sa declar ca serbetul meu e reusit, dar atunci cand ajung in zona manastirilor din Neamt sper sa pot “smulge” niste secrete!
Daca vreti sa va aventurati sper ca explicatiile mele sa va fie de folos.
Si nu uitati serbetul se serveste cu un pahar de apa rece!
Sa aveti spor!
modesta ca intotdeauna!!sunt sigura ce a iesit delicios!
Harnica nu gluma! Partea aia cu frecatul cred ca ma sperie pe mine putin, am mai facut o data asa ceva (nu serbet, o glazura) si s-a lasat cu febra musculara si arsuri :))) Insa cred ca e tare bun, asa ca merita efortul!
E obligatoriu sa frec cu lingura? Cu mixterul nu se poate?