Agrisele nu sunt niste fructe foarte cunoscute si la indemana tuturor. La munte cresc in mod natural, dar se dezvolta bine si in gradina daca avem grija sa plantam cativa butasi.
Agrisele sunt fructe de vara pline de vitamina C, recomandate in cresterea imunitatii dar si in curele de dezintoxicare.
Pentru ca am adus de la Suceava agrise (am uitat sa va spun ca sunt foarte rezistente) ma gandeam sa fac ceva deosebit cu ele, pentru a le pune in valoare. Cred ca mi-a iesit de minune.
Ingrediente aluat:
– 125 g unt rece
– 1 galbenus ou
– 225g faina
– 1lingura apa rece (daca e nevoie)
– 1 praf sare
Ingrediente crema frangipane:
– 100g de unt moale
– 100g de zahar
– 100g de migdale
– 1 galbenus ou
– 25g faina
+ 1 bol de agrise
Mod de preparare:
Aluatul de tarta se prepara din ingredientele amintite: unt, faina, galbenus. Daca vi se pare ca aluatul este prea tare adaugati 1-2 linguri de apa rece. Aluatul de tarta se inveleste cu o folie alimentara si se da la rece pentru o ora.
Intr-o tava de tarta se intinde aluatul imbracand si marginile formei. Cu ajutorul unei furculite intepam de cateva ori aluatul.
Pregatim crema frangipane, o minune de crema!
Untul moale se amesteca bine cu zaharul, galbenusul, migdalele macinate si faina. Se toarna peste blat si se niveleaza usor.
Deasupra se aseaza agrisele spalate, bine scurse si curatate de codite.
Tarta cu crema frangipane si agrise se da la cuptorul incalzit la 200 grade Celsius pentru vreo 35-40 de minute. Atunci cand crema s-a rumenit usor iar fructele au dat drumul la zeama inseamna ca e gata.
Scoatem tarta din cuptor si o lasam sa se racoreasca. O putem servi calduta dar si rece.
Combinatia dintre crema frangipane si agrise este una dintre cele mai reusite combinatii testate. Dulcele aromat si acrisorul varatec se completeaza perfect dand nastere la o tarta ce se da imediat mancata.
Spor la prajiturit!
Ce bine arata si ce pofta mi-ai facut! 🙂
O singura data am facut o tarta cu crema frangipane dar era cu smochine. Si ce gust bun avea. Imi imaginez ca si cu agrise iese foarte bine 🙂
Combinatia asta e perfecta, adica un desert perfect!
Iubesc tartele! Minunata asta a ta!
Merci Timea!
Vai, Dana! Imi ploua in gura numai cat ma gandesc la combinatia asta. Nu am agrise proaspete, pe la noi pe la ses nu se gasesc, iar cu agrise uscate nu cred ca are acelasi farmec, din pacate 🙁
Din pacate se gasesc greu si sunt niste fructe tinute cam in umbra.
Eu zic sa tragi o fuga pe la munte :).
Desertul asta va ramane printre favorite.
Cred ca nu am mai vazut agrise din copilarie.
Agrise se mai gasesc, mai ales in zonele de munte. Sunt asa de bune incat ar trebui popularizate mai mult 🙂 !
Grozavă această tartă, am găsit rețeta pe net, la o căutare de inspirație pentru agrișele care stăteau de câteva luni în congelator. 🙂 Este de vis combinația de dulce-acrișor și blatul ușor crocant. Drept urmare, m-am abonat la newsletter. 🙂
Bianca ma bucur mult ca ti-a placut reteta si ca ai gasit inspiratia de care aveai nevoie. Te mai astept pe aici :).
Agrisele rosii pot fi inlocuite cu cele verzi?
Sigur ca da :).