Imi plac dovleceii dintotdeauna, dar asa ca anul asta nu mi-au placut niciodata. Dintr-o data parca am vazut alta fata a lor, am descoperit calitatile ascunse si potentialul culinar. Declar deschis anul dovleceilor in bucataria mea, s-au mai bine zis vedeta de sezon.
Dupa ce ne-am lins degetele dupa dovleceii la gratar cu pesto de marar, a venit randul tartei cu dovlecei. Recunosc, eu abia am reusit sa prind o feliuta, motiv pentru care trebuie sa repet experienta .
Ca sa vedeti si voi cat de buna este va las reteta si sper ca o veti testa.
Ingrediente blat:
- 100g unt
- 1 galbenus
- 150g faina
- 2 linguri apa rece
- Sare
Ingrediente umplutura:
- 2 dovlecei din cei fragezi
- 2 oua
- 150g smantana
- 100g cas sau o branza mai moale
- 100g gorgonzola
- 1 lingura gris
- nucsoara, sare
Mod de preparare:
Aluatul de tarta se face rapid amestecand ingredientele mentionate: untul, galbenusul, apa, sarea si faina. Se amesteca atat cat sa se incorporeze bine ingredientele dupa care se da la rece pentru cel putin o ora. Eu de regula fac seara aluatul iar a doua zi imi este foarte usor sa fac o tarta.
Aluatul se intinde cu sucitorul pe o planseta cu faina. Se lucreaza cu miscari usoare deoarece aluatul este destul de tare si casant. Foaia se pune intr-o tava de tarta cu diametrul de 24-26 cm.
Dovlecelul se spala si se taie felii subtiri. Se presara cu sare si se lasa cca. 15 minute pentru a elimina apa. Se scurg apoi bine de apa.
Peste foaia de tarta se aseaza un rand de dovlecei.
Batem ouale si le amestecam cu smantana, sarea, nucsoara, grisul si casul dat pe razatoare. Turnam aceasta compozitie peste dovlecei.
Puneam alt rand de dovlecei si gorgonzola rupta in bucatele.
Dam tarta la cuptor pentru cca. 30-40 de minute la 190 de grade. Cuptorul trebuie incalzit in prealabil.
Gand este gata o lasam sa se racoreasca putin si o mancam plini de bucurie. Daca aveti si o bere rece atunci e si mai bine.
Spor dragilor!
Gustoasa reteta ! Nu este de mirare ca ai prins cu greu o feliuta 🙂 🙂 🙂 ! Musai de pregatit ! Fuguta dupa dovlecei !
Multumesc Claudia si spor la gatit!
Sa nu uiti berea.
Acum vara tot ce gatim cu dovlecel este bine venit. Tarta cu dovlecel nu am gatit pana acum dar voi face aceasta reteta. Sigur e delicioasa! Multumesc!
este bună că nu conține grăsime bună ptr. cei care țin o dietă ,am să încerc și eu numi că în loc de gorgonzola nu merge altceva sincer nici nu știu cum arată
Gorgonzola este o branza cu mugegai, cu gust putin picant pe care o gasesti in supermarket. Cred ca o poti inlocui cu orice branza care iti place.
Multumesc mult pentru retete! Imi doream de ani de zile sa fac un quiche si nu m-am incumetat pana acum. Datorita Dvs am prins curaj. Am facut o combinatie intre cel cu dovlecei si cel cu rosii. Eu am mai pus si rosii uscate la soare si masline, pe langa dovlecei, branza si cateva rosii cherii. Woow, ce bun a iesit…
Au fost probleme mari la blat, ca se rupea bucatele, l-am asamblat practic ca pe puzzle in tava :). Data viitoare o sa il intind direct in tava, cu mana, e mai simplu asa cred. Am aplicat reteta de blat fara apa, ca la cel cu rosii cherry si branza, dar am pus doar galbenus. Poate de asta…
Oricum, a iesit un deliciu de care nu te mai saturi si pe deasupra atat de frumos arata… Noroc ca am facut doua 🙂
Multumesc mult inca o data, foarte de ajutor si incurajator blogul Dvs.!
Ma bucur ca mi-ati scris asa detaliat.:) Tartele sarate sunt minunate si versatile.
Da, trebuia sa lasati si albusul, el are proprietatea de a lega mai bine aluatul. Recomand sa-l intindeti pe o hartie de copt si apoi il transferati in tava.
Va astept cu drag la testat si alte retete.
Buna ziua, grisul cînd se pune?
Buna!
Grisul se pune in compozitia cu ou.