Dupa mult dulce de sarbatori am trecut pe varianta sarata, mai ales pentru pachetelul de la scoala al copiilor.
Pentru ca mai aveam niste untura si multa branza de oi am purces la inventia unor spirale sarate, cu un aluat asemanator cu aluatul danez.
Inarmati-va cu rabdare ca merita asteptarea! Nu stiu daca mai am vreo postare cu asa multe poze dar am incercat ca imaginile sa va fie de ajutor.
Ingrediente:
- 700g faina
- 1 ou
- 350-400ml lapte
- 4 linguri branza sarata de oi
- 50 ml ulei
- 25 g drojdie
- 1/2 lingurita sare
- 50g untura de porc
- 1 ou (pt. uns)
- seminte (susan negru, in, floarea soarelui, chimen)
Mod de preparare:
Faina cernuta se amesteca cu oul, drojdia dizolvata in putin lapte caldut, branza sarata, sarea si laptele. Din aceste ingrediente obtinem un aluat . Cand aluatul este gata turnam uleiul, cate putin, pana il incorporam pe tot.
Intindem aluatul in forma dreptunghiulara . Peste aluat intindem in strat subtire untura de porc. Aceasta trebuie sa fie moale. Eu am folosit o untura gasita la Lidl de care sunt foarte multumita.
Urmeaza impachetarea asemeni aluatului frantuzesc. Indoim aluatul pe lungime, cam 1/3 apoi treimea de jos o dam peste prima. Apoi impachetam de pe latime in aceeasi maniera. De pe o latime indoim aluatul, tot 1/3 apoi luam aluatul de pe cealalta latime si-l dam deasupra. Va iesi cam asa.
Dam aluatul impaturit pe frigider pentru 30 de minute. Dupa 30 de minute luam aluatul si il intindem cu sucitorul intr-o foaie dreptunghiulara dar de o grosime de cca. 1cm. Impachetam iar aluatul dupa aceeasi procedura.
Dam aluatul la frigider si revenim cu inca 2 impachetari, bineinteles cu pauza de 30 de minute la frigider.
Pentru modelarea propriu-zisa a spiralelor sarate intindem aluatul intr-o foaie grosuta pe care o vom taia in jumatate pe lungime apoi cam din 2 in 2 cm pe latime. Vom obtine 14 bucati subtiri de aluat.
Fiecare bucata va fi taiata cu cutitul pe lungime. Taiatura nu va fi facuta total, ci vom lasa cam un 1cm netaiat. Rasucim bratele obtinute prin taiere, unul peste altul.
Ungem spiralele cu ou batut si presaram cu seminte. Eu am folosit susan negru si un mix de seminte de in floarea soarelui, in etc.
In cuptorul preincalzit la 190 de grade Celsius introducem tava la cuptor pentru circa 40 de minute. Dupa primele 20 de minute reducem temperatura la 180 de grade Celsius.
O sa observati cum aluatul va creste si se vor observa clar straturile obtinute in urma impachetarii.
Cand sunt rumenite, inseamna ca spiralele cu branza sarata sunt gata de scos din cuptor.
Minunatiile astea le-am servit 2 zile la micul dejun iar copiii le-au luat la pachetel la scoala. Spiralele sunt foarte fragede iar gustul usor sarat si semintele rumenite dau nota 10 acestui preparat.
Spor la treaba!
Buna ziua
As avea o intrebare. In loc de untura, se poate folosi unt?
Multumesc.
Sigur ca da, doar sa fie din cel cu peste 80% grasime.
Spor! 🙂