Fasolea este o leguminoasa foarte versatila si mult consumata de romani. De la mancarurile traditionale, incet si sigur am pasit catre combinatii mai indraznete sau asocieri de ingrediente si condimente.
Pentru ca sunt o iubitoare a mancarurilor picante am adus pe masa o mancare clasica dar cu hainute noi, mai bine zis m-am folosit de condimente ca-i dau un gust minunat de picant.
Nu trebuie sa uitam ca fasolea alba este o sursa importanta de fibre si proteine, are un indice glicemic scazut si este bogata in antioxidanti si minerale.
Ingrediente:
- 500g fasole alba uscata
- 2-3 cepe
- 1 morcov
- 250-300ml suc de rosii
- 1 lingurita boia afumata
- 1 lingurita rasa fulgi de chili
- 1/2 lingurita boia iute
- 1 crenguta cimbru
- 1 frunza dafin
- 4 linguri ulei
- 1 lingura sare
- apa
Mod de preparare:
Fasolea alba se alege daca este nevoie si se clateste in mai multe ape pana eliminam toate impuritatile. Daca exista fasole ce se ridica deasupra apei se va inlatura.
Pentru o fierbere eficienta si rapida recomand inmuierea fasolei in apa rece . Asta inseamna ca dupa spalarea temeinica a fasolei o lasam in apa rece peste noapte sau macar pentru cateva ore.
Eu fierb fasolea foarte rapid intr-o oala sub presiune . Avem grija sa punem apa suficienta, adica de 2-3 ori mai mult decat fasolea. Adaugam o crenguta de cimbru si o frunza de dafin.
Fasolea se fierbe pana cand este moale dar nu rasfiarta.
Ceapa se curata, spala si toaca marunt.
Morcovul curatat se rade pe razatoarea mica.
Ceapa si morcovul se calesc in ulei pana se inmoaie putin apoi se adauga sucul de rosii . Lasam totul la foc mic, cat sa dea 2-3 clocote.
Fasolea fiarta se scurge de apa, dar nu total. Pastram cam un sfert din apa ramasa. Punem oala pe foc, adaugam ceapa cu morcovul calite, boiaua , fulgii de chili si sarea. Fierbem fasolea de post inca 5-10 minute la foc mic.
La sfarsit putem adauga si verdeata (patrunjel, marar).
Fasolea picanta de post se serveste alaturi de ceapa verde sau uscata.
Dupa cum vedeti e foarte important si modul de servire. Pe platoul de la Strasnic fasolea isi gaseste locul in aceasta poveste culinara si are parte de prezentarea pe care o merita.
Asadar gust fain, servire asisderea, deci ce pot sa va mai urez este : sa aveti pofta!
este și mai gustoasă dacă pui 2-3 coaste afumate ,și apa trebuie schimbată complect chiar de două ori pt. a nu forma gaze în stomac .