I

Iahnie de fasole dupa reteta lui Radu Anton Roman

Desi am preparat iahnie de fasole de nenumarate ori, niciodata nu m-am gandit sa pun reteta pe blog. Am considerat ca e o mancare atat de banala incat toata lumea stie sa o faca.

Atunci cand am primit o punga de fasole boamba de Tulghes, de la Gradina cu Blazon mi-am zis sa fac ceva special cu ea. Pana la urma tot la iahnie am ajuns, dar am urmat reteta lui Radu Anton Roman. Foarte bine am facut pentru ca reteta asta e putin mai complexa fata de ce faceam eu de obicei si gustul a iesit minunat.

Bine, gustul bun a venit si de la boamba de Tulghes. Fasolea asta romaneasca m-a ravasit mai mult decat credeam ca o poate facea o mana de fasole.

iahnie de fasole

Reteta e simpla si usor de facut.

Preparare pas cu pas iahnie de fasole

Ingrediente:

  • 500g fasole
  • 75ml ulei
  • 2-3 cepe
  • 2 morcovi
  • 2 ardei grasi
  • 2 rosii
  • 1 lingura boia de ardei
  • 200ml bulion de rosii
  • 1 foaie dafin
  • 1 catel de usturoi
  • 1 legatura patrujel verde
  • 1 lingura de otet aromat cu tarhon (sau simplu)
  • 1 lingurita zahar
  • sare/piper dupa gust

Mod de preparare:

Prima regula atunci cand gatim fasole este sa o spalam bine si sa o lasam la inmuiat peste noapte, intr-o cantitate generoasa de apa rece.

Dimineata se scurge apa in care a stat fasolea si se adauga cca 3 l de apa rece si putina sare. Daca o fierbeti in mod traditional, in oala obisnuita, atunci fierberea dureaza cca. 1,5 ore.

boamba de Tulghes

Eu de multi ani fierb fasolea in oala cu presiune si in 30 de minute maxim, fasolea este fiarta.

Legumele se curata si se spala.
Ceapa se toaca marunt, iar morcovii se dau pe razatoare. Acestea se calesc in ulei impreuna cu boiaua de ardei. Boiaua poate fi dulce sau picanta, depinde de ce preferinte culinare aveti. Deasupra se adauga ardeii si rosiile tocate .

Toate astea se sting cu bulionul de rosii si otet. Radu Anton Roman zice ca merge si putin vin, dar eu nu am incercat niciodata.

iahnie de fasole

Fasolea fiarta ar trebui sa aiba cca. 0,5l de zeama in care a fiert. Daca ni se pare ca este prea multa mai scurgem din ea, dar nu o aruncam. Zic asta pentru ca in functie de consistena dorita o sa mai fie nevoie sa adaugam cate putina zeama.

Turnam legumele calite peste fasolea fiarta, adaugam foaia de dafin, zaharul, usturoiul tocat, sarea si piperul si lasam sa fiarba la foc mic inca vreo 10 minute. Daca fasolea pare sa fie prea legata mai adaugam putin din zeama pastrata.

La sfarsit punem patrunjelul tocat marunt.

Iahnia de fasole merge foarte bine cu mamaliga, dar si cu o paine rustica de casa. Nu uitati sa puneti alaturi muraturi, ardei iuti sau o salata proaspata.

Pofta buna!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *