Pentru zilele fara carne se pot face tot felul de chiftele de post, iar de data asta m-am gandit la niste chiftele din fasole si ciuperci. Poate pare o asociere cam ciudata, dar va asigur ca sunt delicioase si satioase.
Preparare pas cu pas chiftele din fasole si ciuperci
Ingrediente:
- 600g fasole fiarta
- 350g ciuperci de padure fierte
- 1 ceapa mare
- 3 catei usturoi
- 40g faina
- sare/piper
- 1lingurita fulgi chili
- 1 legatura patrunjel
- ulei pentru prajit
Mod de preparare:
Ingredientele au fost masurate dupa fierbere. Fasolea alba (din cea cu bobul mai mare) se fierbe in apa rece pana ce pielita se sparge destul de usor, dar sa nu fie rasfiarta. Se scurge bine de apa si se lasa la racit.
Eu am folosit ghebe deoarece aveam la congelator o punga, dar puteti folosi orice ciuperci, inclusiv champignon. Daca folositi ciuperci champignon ele trebuie trase la tigaie pana ce cantitatea se reduce la jumatate pentru a elimina apa.
Ceapa se toaca marunt, iar usturoiul se paseaza.
Intr-un bol mare se pun : fasolele pasate la robot (nu se paseaza fin ci se se mai lasa sa fie si mici bucati nepasate), ciupercile (pasate asemanator), ceapa,usturoiul si patrunjelul tocate marunt, faina si condimentele. Se amesteca bine si apoi cu mainile curate si usor umezite se modeleaza chiftelele.
Chiftelele se dau usor prin faina si se aseaza pe o planseta. Mi-au iesit 10 chiftele mari (de cca.100g/bucata-cantarita inainte de prajire) si 6 ceva mult mai mici.
Ele se prajesc in ulei de floarea soarelui pe ambele parti pana se rumenesc frumos.
Chiftelele se scot pe servete de hartie pentru a absorbi uleiul si se servesc calde sau reci. Alaturi merge si un sos, o salata sau chiar ambele.
Eu am facut un sos din iaurt grecesc, tahini, sare si usturoi. Alaturi am pus o salata orientala, dar orice salata e buna.
Pentru inspiratie va las si reteta de chiftelute de linte la cuptor.
Spor la gatit!