Budinca de hrisca cu fructe este o alternativa pentru un mic dejun sau un desert sanatos. Se pregateste foarte repede si are avantajul de a putea fi pregatit din timp si pastrat la frigider.
Preparare pas cu pas budinca de hrisca cu fructe
Ingrediente:
- 200g hrisca
- 400ml apa
- 1/2 conserva lapte de cocos solid (cca.200g)
- 3-4 linguri sirop de curmale/agave/miere
- 50g nuci
- fructe (afine, rodie,zmeura, capsuni)
Mod de preparare:
Hrisca nu este foarte folosita la noi, dar e tare buna si cred ca poate inlocui cu succes unele variante de mic dejun nu tocmai sanatoase. Desi pare o cereala, hrisca este o planta ierboasa ce nu contine gluten si este saraca in grasimi. Ea este sursa importantă de proteine vegetale și un complex hranitor de carbohidrați. In plus, pe langa acestea, regasim in hrisca acid folic, vitaminele K și B6 si mangan. (sursa solaris.ro)
Hrisca poate fi fiarta, dar si lasata peste noapte in apa, timp in care se hidrateaza (infloreste) si devine numai buna de folosit.
Hrisca spalata se fierbe in apa (de regula dublul cantitatii) cu un strop de sare. Fierbe foarte repede, undeva in maxim 15 minute.
Dupa fierbere se lasa la scurs intr-o sita, apoi se amesteca cu siropul, nuca tocata si laptele de cocos. Este vorba de lapte de cocos la conserva, din cel ce seamana cu o smantana, nu cel lichid. Ca indulcitor puteti folosi orice varianta aveti la indemana, de la miere sau sirop. Eu cateodata folosesc si din siropurile facute de mine din soc, brad sau fructe.
Budinca de hrisca se pune in pahare sau cupe in felul urmator: un strat budinca, un strat fructe, alt strat budinca, iar la final fructe si putina nuca.
Acest desert sau mic dejun poate fi servit imediat sau poate fi pastrat cel putin doua zile in frigider. E tare fain si sper sa va placa.
Pentru inspiratie va las si reteta de salata de sfecla rosie cu hrisca.
Spor la gatit!