Uneori imi vin tot felul de idei legate de retete si combinatii de ingrediente, iar salata calda de bulgur cu legume e ideea de azi.
Combinatia ingredientelor duce la o salata colorata, plina de gust si potrivita la orice ora. Pentru cine nu a folosit inca bulgurul in bucatarie as putea spune ca el ne salveaza la fel de mult ca cous cous-ul (cel putin pe mine). Bulgurul inseamna de fapt un fel de crupe din diferite tipuri de grau, in special de grau dur. Se gaseste in magazinele arabesti , dar si in supermarketuri.
Preparare pas cu pas salata calda de bulgur cu legume
Ingrediente pentru doua persoane:
- 1 cana bulgur + 2 cani apa
- 1 morcov
- 1 ardei capia rosu
- 1 ceapa rosie
- 2 linguri boabe de rodie
- 1 lingura ulei floarea soarelui
- cateva fire patrunjel verde + busuioc
- sare
Ingrediente dressing:
- 1-2 linguri ulei de masline
- 1/4 lamaie mica
- sare
Mod de preparare:
Bulgurul se poate prepara in doua moduri: prin fierbere directa sau prin inmuiere. Deoarece mi-am dorit o salata calda am ales varianta prin fierbere. Bulgurul se pune in apa cu putina sare si se fierbe la foc mic cca. 15 minute din momentul fierberii. Timpul de fierbere poate sa difere in functie de dimensiunea bulgurului.
Legumele se curata, spala si taie feliute subtiri. Morcovul l-am facut fasii subtiri cu o unealta aseamanatoare curatitorului de legume, dar care are zimti. Ele se trag la tigaie cu foarte putin ulei si sare.
Legumele trebuie sa fie doar usor moi si cu putina textura.
Bulgurul fiert se scurge bine de apa si se amesteca cu legumele trase la tigaie si verdeata tocata marunt. Deasupra se adauga boabele de rodie ce vor da o nota fresh preparatului.
Separat, intr-un recipient mic se pregateste dressingul din ulei de masline, zeama de lamaie si sare. Acesta se adauga la servire in functie de preferinte.
Salata se serveste calda imediat dupa preparare, dar se poate manca si rece fara probleme. Tare buna a fost si sigur mai repet experienta.
Pentru inspiratie va las si reteta de sfecla rosie cu hrisca.
Spor la gatit!