Atunci cand merele sunt din plin e vremea de facut niste cornuri umplute cu mere si scortisoara. Nu cred ca refuza nimeni un corn moale, aromat si cu un aspect ceva mai dichisit.
Li se mai spune si pariziene cu mere, dar indiferent de nume gustul e tare bun si are haine de sarbatoare.
Pentru ca le-am facut si in varianta de post va las si aceasta optiune daca sunteti tentati.
Preparare pas cu pas cornuri umplute cu mere si scortisoara
Ingrediente:
- 700g faina
- 50g zahar
- 1 plic drojdie uscata (7g)
- 50g unt sau untura
- 400-450ml lapte
- 1 strop sare
- 1 ou pentru uns + 2 linguri seminte de susan
Umplutura:
- 1,5 kg mere
- 100g zahar
- 1 lingurita scortisoara macinata
- 2 linguri pesmet
Ingrediente varianta de post:
- 700g faina
- 50g zahar
- 1 plic drojdie uscata (7g)
- 50ml ulei de masline
- 400-450ml lapte vegetal sau apa calduta
- 1 strop sare
- Pentru uns 50 ml apa + 1/2 lingurita turmeric sau cateva fir de sofran + 1 lingura ulei + 2 linguri seminte de susan
Mod de preparare:
Prima data pregatim umplutura. Merele se spala, se sterg si se dau pe razatoare (eu de cele mai multe ori nu le decojesc). Merele date pe razatoare se calesc usor la foc mic intr-un vas metalic. Se inlatura surplusul de zeama.
Se adauga zaharul, scortisoara si pasmetul. Compozitia trebuie sa fie rece atunci cand se umplu cornurile.
Intr-un bol mare punem faina, drojdia uscata si sarea. Se toarna laptele caldut in care s-a dizolvat zaharul. Compozitia se amesteca si se framanta usor. Se adauga untul topit si se framanta aluatul cca. 5-7 minute. Se acopera si se lasa la dospit pentru cca.45-60 minute.
Cum se decupeaza si ruleaza parizienele
Aluatul dospit se imparte in 10-12 bucati egale. Acestea se rotunjesc si apoi fiecare in parte se intinde cu sucitorul. O treime din foaia pentru corn se franjureaza cu un cutit gen rotita sau un cutit obisnuit.
Pe fiecare foaie se pune umplutura de mere pe lungime, se ruleaza astfel incat capetele frunjurilor sa vina dedesubt si apoi se indoaie astfel incat sa se formeze cornul.
Acestea se acopera cu prosop si se mai lasa in tava macar 15 minute, apoi se ung cu ou batut. Daca le faceti in varianta de post cornurile se ung cu apa calduta in care ati pus cateva fire de sofran (acestea se lasa sa stea in apa pentru a da drumul la culoare) sau turmeric.
Cornurile umplute cu mere se coc in cuptorul preincalzit la 180grade Celsius cca.35-40 de minute sau pana cand sunt frumos rumenite.
Pentru inspiratie va las si reteta de cornuri pufoase cu rahat, dar si reteta Iulianei de la Bucate Aromate de cornuri cu mere si stafide.
Spor la prajiturit!