Relatia mea cu Italia este una de suflet si are o mare legatura cu mancarea , dar si cu atmosfera, oamenii, peisajele. Italia inseamna mancare delicioasa si sanatoasa, mancare diversificata si de nerefuzat .

Probabil unii stiti deja, ca unul dintre bucatarii mei preferati este Antonio Carluccio. Au trecut cateva luni de cand am primit cadou de ziua mea o carte fascinanta de bucate “Doi italieni cu bun gust”, autorii fiind Antonio Carluccio si Gennaro Contaldo. Spun fascinanta pentru ca pe langa retetele de bucate (ce au si denumirea in italiana) sunt descrieri ale zonelor de origine ale retetelor si explicatii multe ce au legatura cu ingredientele italiene.

Asadar, prima reteta ce m-a atras a fost panzanella agli ortaggi in agrodolce, o versiune a retetei traditionale de panzanella.

 

 

Aceasta panzanella contine multe legume si bineinteles ulei de masline extravirgin. La fel ca si vinul, uleiul de masline extra virgin de buna calitate se cumpara din magazinele specializate, nu din supermarket. Si da, am dat de un ulei absolut divin pe care l-am degustat, mancat si indragostit iremediabil . FeelOlio Romania este genul acela de magazin on line unde gasesti produse premium si atent alese.

 

 

Sa trecem la reteta de panzanella,  ca poate v-am facut pofta.

Ingrediente:

  • 1 morcov mic
  • 1 dovlecel mic
  • 1/2 telina mica
  • 1/2 ardei gras rosu
  • 1/2 ardei gras galben
  • 1/2 vanata
  • 1/2 ceapa
  • 1 catel de usturoi
  • 125 ml ulei de masline
  • 2 ramurele cimbru
  • 2 fileuri de ansoa
  • 2 lingurite zahar brun
  • 3 linguri de otet de vin alb
  • 100g paine integrala cu seminte
  • sare si piper negru proaspat macinat
  • busuioc frunze

Mod de preparare:

Toate legumele curatate si spalate se taie julienne.

 

 

Fasiile de morcov si telina se oparesc in apa clocotita, putin sarata, timp de 5 minute. Se scurg apoi bine si se pun deoparte.

Uleiul de masline se incinge intr-o tigaie mare, se adauga fileurile de ansoa si se amesteca pana acestea aproape ca se dizolva in ulei. Se adauga ceapa si usturoiul si se lasa putin, cat sa se inmoaie un pic. Peste acestea turnam fasiile de dovlecel, vanata si ardei si amestecam incontinuu, la foc mediu, cateva minute. Mai punem frunzulitele de cimbru, zaharul , otetul, sarea si piperul.

Deasupra adaugam morcovul si telina pregatite anterior, se acopera tigaia cu un capac si se  lasa la foc mic 2-3 minute. Se ridica capacul si se mai lasa cateva minute la foc astfel incat legumele sa fie usor moi, dar nu fleoscaite.

Painea se pune la gratar sau la prajitor apoi se rupe bucati mici. O parte din bucatile de paine se aseaza pe platoul de servire. Deasupra se aseaza legumele si restul bucatilor de paine. Se stropeste cu putin ulei de masline si se presara frunzulitele de busuioc.

Panzanella se serveste calda sau rece. Indiferent cum o serviti, sa stiti ca e una dintre cele mai gustoase salate mancate vreodata. Toata bucuria legumelor se regaseste in ea alaturi de uleiul perfect.

Desi uleiul pare un pic cam scump sa stiti ca face toti banii, mai ales ca e un ulei de masline extra virgin  foarte bun. Eu zic ca merita sa fim atenti la alimentatia noastra si a copiilor nostri.  Am aflat ca pentru o familie, consumul mediu lunar este cam 500 ml si astfel cu aproximativ 59 lei iti cumperi un ulei exceptional de pe Feelolio.ro .

Toate ofertele si promotiile le gasiti si pe pagina lor de Facebook , produsele ajung in 24 ore la dvs. iar pentru cei din Iasi transportul este gratis.

 

 

 

Sa mancam sanatos asadar. Buon appetito!

  1. Iuliana says:

    Ce salata faina! Si ce poze frumoase!
    Cu uleiul de masline, ai dreptate. Un ulei bun nu se gaseste in supermarket. Am aruncat o privire pe site si am vazut ca au si ulei extravirgin cu trufe negre, wow! Cred ca nu mai am liniste pana nu mi-l cumpar 🙂

    1. Dana says:

      Crede-ma, noi ne-am lins degetele. Uleiul asta ne-a cucerit.
      Horia mananca paine prajita cu ulei si nu vrea nimic altceva :)).
      Sunt multe variante ce trebuie testate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *