Tian cu legume este alegerea perfecta pentru zilele de vara in care vinetele, dovleceii si rosiile umplu tarabele.
Numele de Tian vine de fapt de la un vas de ceramica din Provence destinat gratinarii de legume si ulterior si carnii. Vasele sunt de regula din ceramica smaltuita, cu marginile dantelate si largi. Alaturi de ierburile provensale, legumele pregatite in aceste vase au un gust delicios pastrandu-si perfect aroma.
Eu am folosit un vas de yena dar in schimb legumele au fost super proaspete si din gradina.
La reteta asta am scos ceapa si am adaugat niste fulgi de chilli, asta pentru ca mi s-a parut ca se potriveste perfect cu gustul dulceag al dovleceilor si aroma rosiilor. Bine, recunosc, la mine chilli se potriveste mai tot timpul.
Ingrediente 4 portii:
- 1 dovlecel zucchini
- 1 vanata
- 4-5 rosii
- 2 linguri ulei de masline
- 1 lingurita rasa busuioc
- 1 lingurita rasa oregano
- 1/2 lingurita fulgi chilli
- sare
- busuioc verde pt. decor
Mod de preparare:
Legumele se spala , se sterg si se taie felii. Unii zic felii subtiri, altii zic felii groase. Mie imi place varianta feliilor grosute pentru ca isi pastreaza mai bine sucurile din interior si nu se usuca excesiv.
Rondelele se aseaza intr-un vas de ceramica intr-o ordine succesiva: felie de vanata, felie de rosie, felie de dovlecel. Ideal ar fi ca legumele sa aiba aproape acelasi diametru pentru ca se aranjeaza mai frumos.
Legumele astfel aranjate se presara cu sare, chilli, busuioc si oregano. Se stropesc cu ulei de masline si se dau la cuptor pentru 20-25 de minute la 180 de grade.
Tian cu legume este o mancare ce uneori poarta pe umeri putin parmezan, alteori chiar si carne.
Eu am ales varianta simpla cu gust intens de vara . Legumele pot fi un fel de mancare sau o garnitura, asa cum a fost cazul nostru. Alaturi de niste parjolute din piept de pui si putin busuioc verde au mers de minune.
Pofta buna la tian cu legume!