pizza-napoletana5

Celebra pizza napoletana sau la vera pizza napoletana, cum spun italienii este de fapt pizza Margherita, atat de iubita in intreaga lume.

Aceasta reteta a fost creata de celebrul bucatar Raffaele Esposito in 1889 pentru regina Margherita folosind ingrediente in culorile drapelului italian: rosii, busuioc si mozzarella. Pizza a fost foarte apreciata de regina si ulterior de intreaga lume.

Toate astea le-am aflat din cartea “Doi italieni cu bun gust”, doi italieni pe care ii admir foarte mult: : Antonio Carluccio si Gennaro Contaldo.

Una peste alta cred ca pizza asta a fost cea mai buna, dintre cele facute de mine.

Ingrediente:

  • 500g faina alba
  • 10g sare
  • 10g drojdie proaspata
  • 325 ml apa calduta
  • 300g de rosii prunisoare la conserva (sau ketchup de casa)
  • 4 linguri ulei de masline
  • 25g parmezan proaspat ras
  • 150g mozzarella
  • cateva frunze de busuioc
  • sare, piper negru proaspat macinat

Mod de preparare:

Faina si sarea se pun intr-un castron mai mare. Drojdia se dizolva in putina apa calduta, se toarna peste faina si apoi apa treptat pana se formeaza un aluat. In caz de aluatul vi se pare prea lipicios mai adaugati putina faina.

Aluatul se modeleaza ca o minge si se lasa acoperit cu un servet 5 minute. Se ia apoi aluatul si se framanta 8-10 minute si apoi se imparte in doua parti egale.

Se presara putina faina peste bucatile de aluatul de pizza, se acopera cu un servet si se lasa la crescut 30 de minute.

Rosiile se pun intr-un castron, se strivesc cu furculita si se amesteca bine. Daca aveti un ketchup de casa recomand sa-l folositi, asa cum am facut-o si eu.

 

pizza-napoletana

 

Aprindem cuptorul la 250 grade Celsius iar temperatura este foarte importanta.

Pe o planseta presarata cu faina intindem aluatul astfel incat sa aiba un diametru de 30-35 cm, ceva mai groasa spre margini. Aluatul intins se transfera intr-o tava presarata cu putina faina.

Peste fiecare pizza se toarna sosul (ketchup-ul de casa) dar nu foarte mult, alminteri aluatul se va inmuia. Peste sos stropim cu putin ulei de masline, adaugam parmezanul ras, cateva frunze de busuioc, iar la sfarsit mozzarella rupta bucati.

 

pizza-napoletana1

 

Avem grija ca ingredientele sa le impartim in doua, deoarece avem doua pizza.

Pe una dintre ele eu am adaugat si putin ardei iute pentru ca imi place la nebunie pizza picanta.

Pizza Margherita va sta la cuptor cca.7 minute sau ceva mai mult daca va place un pic crocanta.

 

pizza-napoletana4

 

 

Se scoate din cuptor si se  stropeste cu foarte putin cu ulei de masline, se portioneaza si se serveste imediat.

Noi am pastrat cateva felii pentru a doua zi si a ramas la fel de buna. Pizza napoletana m-a cucerit prin simplitatea si  reusita ei. Chiar seamana cu o pizza italiana adevarata.

Reteta asta se va repeta de multe ori. Multumesc Gennaro!

 

pizza-napoletana3

 

Spor dragilor!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *