Tineti minte prajitura aia frageda  cu mere din copilarie? Aia care se topeste in gura , cu gust dulce acrisor si parfumat de scortisoara. Nu era o prajitura chiar de toate zilele, dar in anumite momente festive tot o vedeam.

Prajitura fina cu mere are un blat fraged  in  compozitia careia se pun parti egale de unt si smantana. Cred ca inainte,  gospodinele mai adaugau si o lingura  de untura de porc, ceea ce sporea fragezimea.

Nu-i nimic complicat in reteta, doar cateva etape ce trebuie respectate. Rezultatul e unul delicios si se consuma prea repede.

Ingrediente blat:

  • 150g unt cu 80% grasime
  • 150g smantana peste 30 % grasime
  • 1 ou mic
  • 300g faina
  • 1 strop sare

Ingrediente umplutura:

  • 1 kg mere ( cam 6-7 mere)
  • 3 linguri zahar
  • 2 linguri gris
  • 1 lingurita rasa scortisoara macinata
  • 1 lingurita extract de vanilie
  • zahar pudra pentru pudrat

Mod de preparare: 

Prima etapa este pregatirea aluatului.

Amestecam untul (nu trebuie sa fie foarte moale) cu smantana si sarea. Folosim o lingura de lemn sau un tel. Cand cele doua s-au omogenizat adaugam oul si apoi faina.

Nu trebuie sa framantam mult deoarece untul se topeste si avem tendinta sa mai adaugam faina. Aluatul format il impartim in doua partie egale, ii dam o forma dreptunghiulara (asta ne va ajuta cand intindem foile), il acoperim cu o folie si-l punem in frigider pentru cel putin 30 de minute.

Cat sta aluatul la rece ne ocupam de umplutura.

Merele spalate si curatate de coaja se dau pe razatoarea mare. Se pun intr-o cratita la foc mic pentru a le cali. Nu se adauga nimic, se fac in suc propriu. Se calesc 2-3 minute.

Umplutura de mere se lasa un pic la racorit dupa care se scurge surplusul de zeama si se adauga zaharul, grisul si condimentele.

Pregatim o tava cu dimensinulie 25/35 cm si o tapetam cu hartie de copt.

Din aluatul pregatit intindem cu sucitorul 2 foi la dimensiunea tavii. Nu uitati sa adaugati putina faina cand intindeti foile.

 

 

Se pune o foaie, apoi umplutura se intinde uniform si iar foaie. Foaia de deasupra o intepam cu o furculita pentru a se elimina mai usor aburul acumulat in prajitura.

 

 

Prajitura fina cu mere se coace la 185-190 de grade Celsius, timp de 30-35 de minute.

Inainte de taiere se lasa sa se raceasca, altfel riscam sa taiem stramb sau sa iasa umplutura pe dinafara.

Se pudreaza cu zahar pudra vanilat si se taie in forma dorita. In poze am pus cate doua prajituri una peste alta pentru a putea sa le pozez mai bine.

 

 

 

Prajitura fina cu mere este frageda , se topeste in gura si are gust delicat.

Sper ca v-am  inspirat sau macar pentru o clipa v-am dus in timp . Tot din copilarie va recomand si prajitura economica cu mere.

Spor la prajiturit!

 

CategoriesPrajiturici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *