Tortul Buturuga sau Bûche de Noël este un desert ce face parte din traditia francezilor de Craciun.
Tortul ce imita o buturuga este de fapt o rulada cu o poveste frumoasa in spate. Unii spun ca desertul a fost creat de cofetarii francezi, ce s-au inspirat din atmosfera sarbatorilor, perioada cand se puneau busteni pe foc. Unii zic ca vechimea ei dateaza din timpul lui Napoleon Bonaparte ce a interzis aprinderea sobelor in case. Povestea completa o gasiti aici, la fel si reteta de unde m-am inspirat.
Bouche de Noel este insa o rulada ce-si poate schimba chipul in functie de crema aleasa si modul de decorare. Aici gasiti tot felul de alte combinatii.
In principiu este un desert de Craciun foarte usor de facut si de mare efect.
Ingrediente blat:
- 4 oua
- 120g zahar
- 100g faina
- 20 g cacao
- sare
Ingrediente crema:
- 250g unt
- 4 galbenusuri
- 150g ciocolata (peste 50% cacao)
- 20 ml cafea concentrata
- 50ml apa
- 100g zahar
- sare
Décor:
- merisoare
- 2 crengute de brad
- zahar pudra
Mod de preparare:
Primul pas in realizarea tortului Buturuga este coacerea foii de pandispan, lucru simplu de altfel.
Pornim cuptorul la 180 grade Celsius.
Ouale la temperatura camerei se mixeaza cu zaharul si un strop de sare, pana ce compozitia creste mult in volum si capata o culoare albicioasa.
Faina si cacaoa se cern prin sita si se incorporeaza in compozitie cate putin. Miscarile de incorporare vor fi largi si de jos in sus.
Foaia de pandispan o coacem in tava de aragaz, tapetata cu hartie de copt. Coacerea va dura cca. 10 minute la 180 de grade Celsius.
Nu lasati ca marginile foii sa se usuce in cuptor deoarece la rulare se va rupe.
Foaia de pandispan se ruleaza usor cu tot cu hartia de copt dupa ce s-a racorit usor.
Preparare crema:
Galbenusurile se pun intr-un bol mai mare si se amesteca usor.
Apa impreuna cu zaharul se da la foc mic si se fierbe 2-3 minute. Siropul fierbinte se toarna peste galbenusuri si se amesteca incontinuu.
Peste acestea se toarna ciocolata topita la bain marie si apoi untul taiat bucatele cafeaua concentrata si se amesteca bine cu un tel. Cand compozitia a devenit omogena se da la rece pentru vreo 2 ore.
Montare :
Crema se imparte in doua parti egale.
Foaia de pandispan se acopera cu crema si se ruleaza usor, dar astfel incat sa fie o rulare stransa. Se aseaza pe un platou dreptunghiular intins.
Tortul Buturuga sau Bûche de Noël se imbraca cu crema ramasa. Cu ajutorul unui cutit sau a unei furculite se fac dungi astfel incat sa semene cu scorta unui copac.
Tortul se decoreaza cu merisoare si putin zahar pudra pentru a imita zapada. Pentru o nota in ton cu sarbatorile de iarna putem folosi si cateva crengute de brad.
Cred ca tortul Buturuga se potriveste perfect pentru sarbatorile ce se apropie, asa ca salvati reteta.
Spor la prajiturit!
Arata super!! Ma incanta! Am salvat reteta :)!! Pup!!
Merci Mihaela.
Mvai… ce pofta mi-ai facut! De un desert cu ciocolata si … de Craciun 🙂
Te poftesc la mine. Am deschis si sezonul la turta dulce!