S

Socata cu trandafiri (fara drojdie)

Vremea florilor de soc se sarbatoreste cu socata cu trandafiri (fara drojdie). De mult timp eram curioasa sa vad cum e socata fara drojdie si acum a venit momentul sa o testez.

De obicei fac  socata dupa reteta traditionala, dar imi place mult sa experimentez. Pentru asta m-am inspirat de la  Copilul Verde. De asemenea mi-a trecut prin cap sa pun si niste petale de trandafiri ca sa vad ce iese. Sincer, credeam ca va iesi o culoare mai rozalie. Probabil ca trebuia sa pun mai multe petale.

Ma declar multumita de reteta asta si cam asa am facut.

Ingrediente:

  • 4,5 l apa
  • 200g zahar
  • 4-5 flori mari de soc
  • 3 trandafiri pentru dulceata
  • 2 lamai

Mod de preparare:

Intr-un borcan mare de sticla se pune apa, 3/4  din cantitatea propusa, preferabil sa nu fie de la chiuveta. Eu am folosit apa de izvor, asta pentru ca am unul in apropiere, dar se poate folosi apa de la fantana sau apa plata.

Zaharul se dizolva cu restul apei la foc mic, doar cat sa se incalzeasca apa. Aceasta solutie se toarna in borcan.

Lamaile se spala si se taie felii. Aceastea se adauga in borcan impreuna cu florile de soc si petalele de trandafiri.

Toata compozitia se amesteca bine cu o paleta. Deasupra se pune un tifon si se leaga borcanul.

Borcanul cu socata cu trandafiri (fara drojdie) se lasa intr-un loc insorit timp de 3-4 zile. In fiecare zi se amesteca compozitia macar o data, dupa care se leaga inapoi gura borcanului.

O sa vedeti ca socata capata o culoare usor rozalie si la sfarsitul celei de a treia zile incepe sa aiba si putin acid. Fiind o socata fara drojdie aciditatea este redusa, dar nu lipseste cu desavarsire.

Pregatim sticle din sticla si strecuram socata prin strecuratoare in care am pus si o bucata de tifon, asta pentru a elimina drojdiile formate. Sticlele se inchid se se pastreaza la frigider.

Socata cu trandafiri (fara drojdie) este o bautura naturala si de sezon, absolut minunata. Se simte perfect parfumul florilor de soc si foarte subtil cel al petalelor de trandafiri.

Sper ca v-am inspirat si ca aceasta bautura de casa sa fie macar o data pe masa voastra.

Sa aveti spor!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *