Trandafirata este o bautura asemenatoare socatei sau salcamatei. Asta inseamna ca se foloseste acelasi principiu de fermentare naturala a florilor, iar rezultatul final este o bautura racoritoare.
Reteta mama vine din cartea Ierburi Uitate, dar eu am modificat putin. Autoarea cartii spune ca pentru aceasta bautura se pot folosi orice tip de trandafiri. Eu am folosit din cei pentru dulceata.
Preparare pas cu pas trandafirata
Ingrediente:
- 3 cani cu petale de trandafiri pentru dulceata
- 3l apa
- 300ml miere de albine (sau zahar)
- 1/2 lamaie
- 1 lingura stafide
Mod de preparare:
Intr-un borcan de sticla se pun petalele de trandafiri. Acestea se aleg astfel incat sa nu contina impuritati sau resturi de frunze. Petalele de trandafir trebuie sa ocupe cca 1/3 din borcan.
Deasupra se toarna mierea de albine si apoi apa, preferabil apa plata/apa de izvor. Se amesteca bine cu o lingura mare pentru a dizolva mierea.
In loc de miere puteti folosi si zahar. Cu zahar fermentatia are loc mai rapid.
La ingredientele din reteta de inspiratie am adaugat si jumatate de lamaie mare taiata felii si niste stafide care au rolul de a grabi fermentatia.
Dupa ce se amesteca toate, borcanul se acopera cu o farfuriuta sau se leaga un tifon, nicidecum sa inchideti cu capac deoarece are nevoie aer.
Borcanul se pune intr-un loc unde sa bata soarele, dar nu chiar soare plin. Eu am plimbat borcanul in asa fel incat sa gasesc locul potrivit pe timpul zilei. De 2-3 ori pe zi amestecati compozitia pentru a evita mucegairea petalelor.
In 3-4 zile compozitia fermenteaza si atunci e momentul de pus trandafirata in sticle. Nu uitati sa strecurati toata compozitia printr-o sita. Oricum la fundul sticlelelor se vor aduna drojdii, la fel ca la socata.
Trandafirata se pastreaza in frigider cca 3-4 saptamani. Daca nu o beti in prima saptamana mai deschideti dopul pentru a elimina cate un pic din gazele acumulate.
Aceasta bautura are o culoare roz delicat, un gust parfumat discret si putin acidulata.
Spor la pregatit!