Geograful din mine s-a activat cand a dat de un tort ecler numit tort Karpatka. Tortul cu pricina are origini poloneze, foi din aluat oparit (exact ca la ecler), crema de vanilie si multe denivelari asemeni Carpatilor.
Nu este o reteta complicata, dar gramajele si mai ales detaliile legate de coacere trebuie musai respectate.
Reteta este pentru o forma cu diametru de 24cm. Daca in reteta pe care am gasit-o eu in grupul Gustosel era trecuta o forma de 20cm, eu va spun ca e prea mica forma, ceea ce se si vede in fotografii.
Preparare pas cu pas tort Karpatka
Ingrediente blat:
- 120 g unt (80% grasime)
- 120 ml lapte
- 120 ml apa
- 5 oua
- 150 g faina
- 1 strop sare
Ingrediente crema:
- 4 galbenusuri
- 100g zahar
- 500ml lapte
- 200g unt(80% grasime)
- 30g amidon
- 50g faina
- 1 lingura extract de vanilie
Mod de preparare:
Se pregatesc doua forme de tort cu fund detasabil (diametru de 24cm) si se tapeteaza cu hartie de copt.
Se aprinde cuptorul la 200 grade Celsius.
Intr-o cratita cu fund dublu se pune untul taiat bucati, laptele, apa si un strop de sare. Se aseaza la foc mic si se amesteca usor astfel incat tot untul sa se topeasca. In momentul in care compozitia incepe sa clocoteasca se toarna toata faina deodata si se amesteca rapid cu o spatula pana ce aluatul se omogenizeaza si se aduna ca si cum ar fi o mamaliga.
Compozitia se amesteca pentru a se racori bine. Urmeaza sa punem ouale, unul cate unul. Abia dupa ce s-a incorporate un ou, se adauga altul. Va iesi un aluat lipicios.
Aluatul se imparte in cele doua tavi si se niveleaza, dar nu foarte mult. Farmecul acestui tort consta in aspectul denivelat asemanator unei forme de relief.
Se pun tavile in cuptor (la mine incap amandoua odata) in cuptorul preincalzit la 200 de grade Celsius pentru 20 de minute si apoi inca douazeci de minute la 180 grade Celsius. In acest timp nu deschideti cuptorul absolute deloc.
Dupa coacere se scot foile de tavi si se lasa la racorit.
Pregatirea cremei de vanilie:
Cat timp se coc foile pregatim crema de vanilie.
Laptele se pune la incalzit intr-o cratita cu fund dublu. In alt recipient amestecam galbenusurile cu zahar, apoi adaugam faina si amidonul. Cand laptele este fierbinte, aproape de a fierbe se toarna cate putin in compozitia cu galbenusuri si se amesteca rapid, preferabil cu un tel.
Compozitia obtinuta se toarna in cratita in care a fost laptele, se pune la foc mic si se amesteca continuu pana ce incepe sa fiarba si sa aiba consistenta unei smantani.
Dupa ce crema de vanile s-a legat, se ia de pe foc si se amesteca pentru a o racori. Daca vrem sa grabim acest proces putem pune cratita cu crema intr-un vas cu apa rece. Atunci cand este calduta adaugam untul si extractul de vanile si mixam pana ce crema devine omogena.
Punem crema la rece vreo 30 de minute.
Montarea este super simpla si o putem face in tava in care am copt . Asezam prima foaie, turnam toata crema, asezam cealalta foaie si dam tortul la frigider pentru cca. 2 ore.
Tortul Karpatka se aseaza pe un platou, se pudreaza cu zahar pudra sau chiar se glazureaza cu ciocolata. Partea pudrata imita cumva varfurile ninse ale muntelui.
La decor mai puteti veni si cu alte idei in functie de ce aveti la indemana sau ce credeti ca se potriveste pentru gusturile voastre.
La taiere, interiorul tortului va fi cu mici denivelari, dar asa trebuie sa iasa. Din pacate eu m-am grabit cu racirea cremei si taierea pentru a prinde lumina naturala ( si asa foarte putina intr-o zi innorata) pentru poze…si crema nu a avut timp suficient sa se lege.
Va las si reteta mea de eclere cu crema de vanilie si glazura de ciocolata.
Spor la prajiturit si ecaladat reteta de tort Karpatka!