Salata a la russe sau salata ruseasca este una dintre cele mai populare retete de salate.
Derivata din salata Olivier acest preparat este un fel de salata de boeuf, dar fara carne.
Totul a inceput cu Lucien Olivier, bucatarul restaurantului Hermitage, unul dintre cele mai celebre din Moscova. El a inventat salata Olivier, o salata cu ingrediente scumpe si rare (carne de ierunca, cozi de raci, caviar, capere, salata verde), toate legate printr-un sos misterios, necunoscut la acea vreme.
De aici a derivat salata boeuf si salata ruseasca. O poveste foarte bine documentata o gasiti la Radu Popovici pe blogul Retetele lui Radu.
Asadar o salata simpla de legume, adunate laolalta cu o maioneza buna facuta in casa.

Preparare pas cu pas salata a la russe (salata ruseasca)
Ingrediente 4 persoane:
- 6 cartofi marisori
- 2 morcovi
- 1 radacina pastarnac
- 1 conserva mica mazare
- 2 castraveti murati
- 2 oua fierte
Ingrediente maioneza:
- 3 galbenusuri (1 fiert + 2 crude)
- 2 lingura mustar
- zeama de la 1/2 de lamaie
- sare/piper negru
- 150ml ulei floarea soarelui
Mod de preparare:
Radacinoasele bine spalate se pun intr-o oala cu apa rece la fiert. Apa trebuie sa le acopere.
Dupa fierbere se scurge apa si se lasa la racit. Aceasta operatiune o putem face chiar cu o seara inainte. Apoi aceste legume se curata de coaja si se taie cubulete, la fel si castravetii murati.
Conserva de mazare se scurge bine de zeama.

Din cele trei oua vom face o maioneza de casa. Bineinteles ca vom folosi doar galbenusurile (unul fiert si restul crude). Albusurile nu le aruncati ca iese o bezea buna sau cateva briose (retete cu albusuri).
Galbenusul fiert sfaramat bine (sau dat prin sita) se amesteca cu mustarul, putina sare si galbenusurile crude. Uleiul se adauga cate putin si se amesteca mereu cu o lingura de lemn sau chiar cu mixerul. Pentru maioneza recomand ca ingredientele sa fie la temperatura camerei.
La final se adauga zeama de lamaie si se potriveste de sare.

Intr-un bol mare se amesteca legumele taiate cubulete cu maioneza, piperul negru proaspat macinat si putina sare.


Salata a la russe se decoreaza dupa imaginatie si se serveste de regula ca aperitiv.
Pofta buna!