Toate placintele trag la mine si eu le primesc cu bratele deschise.
Placinta miresei este o placinta speciala ce in trecut tesea legatura dintre nora si soacra. Era un bun prilej de a intra la inima soacrei cu straturi dulci si maiestrie in bucatarie.
Daca va intrebati cum am aflat de reteta asta, va anunt ca cei de la @amintirigustoase au o serie de filme documentare absolute minunate destinate Punctelor Gastronomice Locale. Episodul destinat Punctului Gastronomic Local @CamaraChivutei vine cu dezvaluiri si mireseme demne de luat in seama si il puteti urmari pe canalul de Youtube Amintiri Gustoase.
Uite asa m-am apucat sa reproduc din povestea Chivutei, placinta miresei. Astept sa-mi spuneti cum vi se pare si cat de reusita este reproducerea. Cert este ca la mine in farfurie nu a rezistat prea mult.
Reteta presupune patru straturi dulci. Ingredientele sunt pentru o tava de dimensiuni de cca.20-30cm.

Preparare pas cu pas placinta miresei
Ingrediente:
Stratul 1- blat de cozonac:
- 250g faina
- 2 galbenusuri
- 50g zahar
- 150ml lapte
- 15ml ulei
- 1 strop vanilie
- 15g drojdie proaspata
- 1 strop sare
Intr-un bol se pune faina, sarea si drojdia dizolvata in putin lapte caldut. Se adauga laptele cald in care s-a dizolvat zaharul, vanilia si galbenusurile. Se framanta aluatul, iar la final se adauga uleiul. Se framananta pana se omogenizeaza aluatul
Aluatul se acopera si se lasa la dospit cca. 30 de minute.

Stratul 2- gem de caise/magiun
- 350g gem de caise
Stratul 3- budinca de gris cu lamaie
- 500ml lapte integral
- 100 gris
- 50g zahar
- 3 oua
- coaja rasa de lamaie
- 1 strop sare
Laptele se toarna intr-o craticioara cu fund dublu, se adauga zaharul, se amesteca si se lasa la foc mic. Cand incepe sa fiarba se adauga grisul, putin cate putin, amestecand mereu cu telul. Se tine 1-2 minute la foc amestecand mereu.
Compozitia trebuie putin racorita, iar apoi se adauga coaja rasa de la o lamaie si pe rand ouale.

Stratul 4 – bezea cu nuca
- 2 albusuri
- 125g zahar tos
- 3-4 linguri nuci macinate (eu am pus migdale)
Albusurile se mixeaza usor asa simple, apoi se adauga zaharul cate putin. Compozitia se bate pana ce devine ferma si are un aspect sticlos. Se adauga si nucile macinate.
Intr-o tava tapetata cu hartie de copt se intinde aluatul de cozonac, peste acesta se intinde gemul de caise, apoi budinca de gris, iar la final stratul de bezea cu nuca.



Placinta miresei se coace in cuptorul preincalzit la 170-175g Celsius cca.40-45 de minute.
Dupa coacere se lasa la racit si apoi se portioneaza cu un cutit bine ascutit si miscari ferme.


Daca va plac straturile va recomand si prajitura cu foi cu mac si crema de vanilie.
Spor la placintarit!