P

Placinte la tigaie cu branza sarata

Imi plac placintele, dar la fel de multi imi place sa descopar locuri noi, oameni si povesti. Asa am descoperit aceste placinte la tigaie cu branza sarata.

Romania sta bine la capitolul asta, iar Maramures-ul este fruntas mai ales daca vorbim de traditii.
De placintele alea la tigaie ati auzit? Mai bine zis, ati mancat?
Daca nu, va las reteta, ca tare bune sunt si foarte usor de adaptat la preferintele personale.

De pofta asta de Maramures culinar vinovati sunt cei de la Romania Atractiva pentru ca tocmai ce-am vizionat un episod din seria Punct Gastronomic Local. Cei de la Punctul Gastronomic Local „Maria din Poiana Novat” au pregatit niste placinte de te lingi pe degete.
Reteta este destul de simpla si pentru pregatirea ei ai nevoie doar de o plita. Plita mea chiar este de la Electrolux, cei care sustin traditia, dar exceleaza si in inovatie.

Sa purcedem la treaba!

Placinte la tigaie

Preparare pas cu pas placinte la tigaie cu branza sarata:

Ingrediente aluat (5 placinte):

  • 350g faina
  • 20g drojdie proaspata
  • 1 lingurita zahar
  • 1 ou
  • 100g lapte batut/sana
  • 75ml apa
  • 10 ml ulei
  • 1 lingurita rasa sare

Ingrediente umplutura:

  • 500g branza sarata de oi sau cascaval
  • 2 cepe verzi sau o legatura de marar (optional)
  • piper negru macinat

+ 50 ml ulei pentru prajit

Mod de preparare:

Intr-un bol puneti faina cu sarea, drojdia dizolvata cu zaharul si putina apa calda, oul, laptele batut si apa. Framantati usor si apoi adaugati uleiul cate putin framantand mereu.
Acoperiti bolul cu folie alimentara si lasati la crescut pentru cel putin 30 de minute.

Placinte la tigaie

Din acest aluat faceti cinci bile de aluat pe care le tineti acoperite.

Pe rand intindeti cate o foaie rotunda cu un diametru de cca. 28-30cm. Peste foaie presarati branza sarata de oi (cca.80-100g de branza pentru fiecare placinta), putina ceapa tocata si piper negru proaspat macinat. Incepeti sa pliati placinta dinspre exterior spre interior astfel incat sa fie 5-6 pliuri, capetele intalnindu-se in centru placintei.

Placinte la tigaie
Placinte la tigaie

Astfel formata, placinta se mai niveleaza usor cu sucitorul.

Puneti o tigaie antiaderenta la foc potrivit cu putin ulei (1-2 linguri pentru fiecare placinta) si prajiti fiecare placinta pe ambele parti pana se rumeneste usor.

Aceste placinte la tigaie se mananca calda cu smantana, dar sunt la fel de bune si reci.
Pentru inspiratie va las si reteta de placinta miresei (celebra in alt Punct Gastronomic Local).

Spor la placintarit!

CategoriesCopturi
Dana Burlacu

Eu sunt Dana Burlacu, posesoarea Prajiturici si altele, ambassador Romania la Food Revolution Community, iubitoare de prajiturici si de mancare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *