Imi plac placintele, dar la fel de multi imi place sa descopar locuri noi, oameni si povesti. Asa am descoperit aceste placinte la tigaie cu branza sarata.
Romania sta bine la capitolul asta, iar Maramures-ul este fruntas mai ales daca vorbim de traditii.
De placintele alea la tigaie ati auzit? Mai bine zis, ati mancat?
Daca nu, va las reteta, ca tare bune sunt si foarte usor de adaptat la preferintele personale.
De pofta asta de Maramures culinar vinovati sunt cei de la Romania Atractiva pentru ca tocmai ce-am vizionat un episod din seria Punct Gastronomic Local. Cei de la Punctul Gastronomic Local „Maria din Poiana Novat” au pregatit niste placinte de te lingi pe degete.
Reteta este destul de simpla si pentru pregatirea ei ai nevoie doar de o plita. Plita mea chiar este de la Electrolux, cei care sustin traditia, dar exceleaza si in inovatie.
Sa purcedem la treaba!

Preparare pas cu pas placinte la tigaie cu branza sarata:
Ingrediente aluat (5 placinte):
- 350g faina
- 20g drojdie proaspata
- 1 lingurita zahar
- 1 ou
- 100g lapte batut/sana
- 75ml apa
- 10 ml ulei
- 1 lingurita rasa sare
Ingrediente umplutura:
- 500g branza sarata de oi sau cascaval
- 2 cepe verzi sau o legatura de marar (optional)
- piper negru macinat
+ 50 ml ulei pentru prajit
Mod de preparare:
Intr-un bol puneti faina cu sarea, drojdia dizolvata cu zaharul si putina apa calda, oul, laptele batut si apa. Framantati usor si apoi adaugati uleiul cate putin framantand mereu.
Acoperiti bolul cu folie alimentara si lasati la crescut pentru cel putin 30 de minute.



Din acest aluat faceti cinci bile de aluat pe care le tineti acoperite.
Pe rand intindeti cate o foaie rotunda cu un diametru de cca. 28-30cm. Peste foaie presarati branza sarata de oi (cca.80-100g de branza pentru fiecare placinta), putina ceapa tocata si piper negru proaspat macinat. Incepeti sa pliati placinta dinspre exterior spre interior astfel incat sa fie 5-6 pliuri, capetele intalnindu-se in centru placintei.


Astfel formata, placinta se mai niveleaza usor cu sucitorul.
Puneti o tigaie antiaderenta la foc potrivit cu putin ulei (1-2 linguri pentru fiecare placinta) si prajiti fiecare placinta pe ambele parti pana se rumeneste usor.
Aceste placinte la tigaie se mananca calda cu smantana, dar sunt la fel de bune si reci.
Pentru inspiratie va las si reteta de placinta miresei (celebra in alt Punct Gastronomic Local).
Spor la placintarit!