Picture 071

Stiu ca unii se minuneaza cand aud de mamaliga cu cartofi, iar altii stramba din stramba din nas. Eu va zic atat, macar o data in viata incercati. Mamaliga asta nu e asa aparuta din senin, ci are povestea ei.

Povestea mamaligii cu cartofi vine din Bucovina mea draga. Acolo, mai ales in Bucovina de Nord este ceva atat de firesc si atat de des facuta incat au aparut ustensile speciale pentru prepararea ei.

Asa-i  ca nu ati vazut o masa (scaun) de invartit mamaliga cu cartofi? Iaca un model ce are cam 70 de ani vechime. Modelele mai noi seaman cu scaun cu capac, frumos pirogravate de mesteri.

 

 

Bucovinenii au dat nastere la asa un preparat incercand sa faca cumva economie la malai si folosind in acelasi timp un ingredient ce nu lipsea nimanui. In vremurile in care malaiul cu greu ajungea prin Obcini si era tare pretuit,  a aparut o “reinterpretare” a mamaligii.

Azi am facut-o pentru ai mei si pentru voi.

Mamaliga in general o fac din ochi, acum am cantarit ingredientele ca sa va fie mai usor daca doriti sa incercati.

Ingrediente:

–         3 cartofi maricei

–         1 lingurita de sare

–         700ml apa

–         250g malai de moara (sau ceva mai putin daca este din cel grisat)

Mod de preparare:

Cartofii curatati si spalati se acopera cu apa si se dau la fiert. Cand sunt fierti se terciuesc cu furculita ( operatiune executata cum se cuvine la masa cu pricina).

 

 

 

Se pune iar la foc si cand compozitia bolboroseste  se  adauga malaiul cate putin si amestecand mereu. In rest se comporta la fel ca oricare alta mamaliga, adica o invartim binisor pana cand se dezlipeste frumos de pe fundul ceaunului.

Cand este gata o rasturnam pe un fund de lemn si o servim calda cu branza, scrob, chisleac, ciuperci cu smantana…sau cu ce mai vreti.

Picture 076

 

Sper ca v-am starnit curiozitatea si veti incerca macar odata mamaliga cu cartofi, asta deoarece azi sarbatorim mamaliga.

Sa aveti pofta!

 

 

  1. Pingback:Bulz taranesc cu oua de prepelita | Arome Culinare

      1. Dana says:

        Asa o masa o poate face orice mester de lemn. In Bucovina de Nord (satele din jurul orasului Campulung Moldovenesc) sigur gasiti pe cineva care va face.
        Ele pot avea forme diferite, uneori are forma unui scaun.
        Masa mea are o lungime cam de 1m.

  2. Ramona Alina says:

    Prima oarã am mâncat mãmãligã pe cartofi chiar aici in Portugalia, dar la o familie de ucrainieni; asa bunãtate ma dat pe spate, caldã cu carne…mmmm….absolut delicioasã mãmãliga ta 🙂

  3. Pingback:Mămăligă,ou ochi cu ceapă prăjită şi crispy chorizo | Sisters' Kitchen

  4. Diana says:

    N-am mancat niciodata asa ceva , dar tare mi-ar placea (ador mamaliga) , am vazut asa ceva ieri la tv si o serveau cu o tocana de vita , mmmmmmmmmm , am salivat toata :))

  5. Pingback:Tarta cu blat de mamaliga si spanac

  6. Pingback:Rulada de Mamaliga cu Ciuperci | Retete Culinare - Bucataresele Vesele

  7. Pingback:Mămăligă în straturi | My Blog

  8. Pingback:Mămăligă în straturi | Jurnal Gustos

  9. Nicoleta-Adriana says:

    Imi aduc aminte ca facea bunica mea din partea mamei, cand veneau in vacanta verii mei din Vatra Dornei….si ne strangeam toti in jurul unei mese de lemn, ne taia bunica mamaliga cu ata si ne-o dadea alaturi de mancare sa mancam…frumoase amintiri…baiatul meu nu a avut posibilitatea sa traiasca asemnea experiente…regret. incercati ca nu are de ce sa va para rau…in apa de fiert la cartofi se poate adauga si o lingura de smantana si una de unt…pofta buna!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *