Mamaliga cu cartofi

  • Facebook
  • Twitter
  • Google Plus
  • Pinterest
  • StumbleUpon
  • Add to favorites
  • Email
  • RSS

Picture 071

Stiu ca unii se minuneaza cand aud de mamaliga cu cartofi sau stramba din nas.Eu va zic atat, macar o data in viata incercati. Mamaliga asta nu e asa aparuta din senin ci are povestea ei.

Povestea mamaligii cu cartofi vine din Bucovina mea draga. Acolo, mai ales in Bucovina de Nord este ceva atat de firesc si atat de des facuta incat au aparut ustensile speciale pentru prepararea ei.

Asa-i  ca nu ati vazut o masa (scaun) de invartit mamaliga cu cartofi? Iaca un model ce are cam 70 de ani vechime. Modelele mai noi seaman cu scaun cu capac, frumos pirogravate de mesteri.

Picture 073

Bucovinenii au dat nastere la asa un preparat incercand sa faca cumva economie la malai si folosind in acelasi timp un ingredient ce nu lipsea nimanui. In vremurile in care malaiul cu greu ajungea prin Obcini si era tare pretuit a aparut o “reinterpretare” a mamaligii.

Azi am facut-o pentru ai mei si pentru voi.

Eu ,mamaliga in general o fac din ochi, acum am cantarit ingredientele ca sa va fie mai usor daca doriti sa incercati.

Ingrediente:

-         3 cartofi maricei

-         1 lingurita de sare

-         700ml apa

-         250g malai de moara (sau ceva mai putin daca este din cel grisat)

Mod de preparare:

Cartofii curatati si spalati se acopera cu apa si se dau la fiert. Cand sunt fierti se terciuesc cu furculita ( operatiune executata cum se cuvine la masa cu pricina).

Picture 074

Picture 075

Se pune iar la foc si cand compozitia bolboroseste  se  adauga malaiul cate putin si mestecand mereu. In rest se comporta la fel ca oricare alta mamaliga ,adica o invartim binisor pana cand se dezlipeste frumos de pe ceaun.

Cand este gata o rasturnam pe un fund de lemn si o servim calda cu branza ,scrob ,chisleac, ciuperci cu smantana…sau cu ce mai vreti.

Picture 076

Sperca v-am starnit curiozitatea si mai mult, va invit sa trageti cu ochiul si la colegii mei blogerii culinari, deoarece azi sarbatorim mamaliga!!!

mamaliga cu cartofi5

Georgiana si Iolanda Voinea
Diana Duca
Daiana si Cosmin
Lacrimioara Mihaela
Alexandra Butnari 
Oana Jipa
Ioana Tone
Carmen-Ana
Mary Udrea
Bucataresele Vesele
Piri Piri e Canela 
In bucataria vesela
Radu Groza
Doina Varga
Aphextwinz Blog
Gina Bradea 
Alice Ciobanu
Laura Laurentiu
Lucian Gavrilă (Food and Beyond)
Uica Mihai
Adriana Lucia Mara
Dia.daria
Postolache Violeta
Claudia Rusu
Geta Cipaianu
Iuliana Miu
Cerasela Badr El-Din
Lili Liliana
Elena Toma
Gabriela Petre
Andreea Denisa-Dea’s Cakes
Brindusa
Iuliana Florentina Avram

Share and Enjoy

Pinterest

35 comenteaza catre Mamaliga cu cartofi

  • Doina  spune:

    Foarte interesant, nici eu n-am mai mancat mamaliga cu cartofi, trebuie sa incerc.

  • pansy  spune:

    Interesanta combinatie ! N-am stiut de ea.

  • Adriana Lucia Mara  spune:

    n-am mancat niciodata mamaliga cu cartofi, dar ma intriga ideea ;)
    felicitari !

  • Cristian  spune:

    -Da intradevar interesanta combinatie , trebuie incercat cine stie ce bunatate este…

  • Elena Toma  spune:

    Am lacrimat oleaca la gandul copilariei mele si la vederea unor lucruri aproape uitate. Tare frumos spus…

  • Adnia  spune:

    super interesanta combinatia..o s-o incerc si eu, ca m-ai facut curioasa!

  • Diana  spune:

    Uite ca mamaliga cu cartofi n-am apucat sa mananc pana acum. Interesanta reteta, Dana. Pupicei.

  • postolachevioleta  spune:

    De mamaliga cu cartofi e prima data cand aud tare buna trebuie sa fie, sa stii ca o sa incerc!

  • Bulz taranesc cu oua de prepelita | Arome Culinare  spune:

    […] Dana Burlacu Visternicu – Mamaliga cu cartofi […]

  • Criticul Foto  spune:

    Romantică așa zisa masă de învîrtit mămăligă.

    În restul României îi zice WC și e la fel de des întrebuințață.

  • Ramona Alina  spune:

    Prima oarã am mâncat mãmãligã pe cartofi chiar aici in Portugalia, dar la o familie de ucrainieni; asa bunãtate ma dat pe spate, caldã cu carne…mmmm….absolut delicioasã mãmãliga ta :)

  • […] Brindusa – Chipsuri de mamaliga cu sos picant de bloody mary Dana Burlacu Visternicu – Mamaliga cu cartofi Iuliana Florentina Avram – Polenta […]

  • Ioana  spune:

    Tare interesant si chiar merita incercata si varianta asta.Imi place scaunul special si ceaonelul.Duc dorul unui ceaun de mamaliga, duc dorul aragazului pe gaz…

  • andreeadenisa03  spune:

    Nu am facut niciodata dar cred ca trebuie sa fie buna!

  • Diana  spune:

    N-am mancat niciodata asa ceva , dar tare mi-ar placea (ador mamaliga) , am vazut asa ceva ieri la tv si o serveau cu o tocana de vita , mmmmmmmmmm , am salivat toata :))

  • Tarta cu blat de mamaliga si spanac  spune:

    […] Brindusa – Chipsuri de mamaliga cu sos picant de bloody mary Dana Burlacu Visternicu – Mamaliga cu cartofi Iuliana Florentina Avram – Polenta […]

  • […] Badr El-Din, Lili Liliana, Elena Toma, Gabriela Petre, Andreea Denisa-Dea’s Cakes, Brindusa, Dana Burlacu Visternicu, Iuliana Florentina Avram, Georgiana si Iolanda Voinea, Diana Duca, Lacrimioara Mihaela, Alexandra […]

  • Mămăligă în straturi | My Blog  spune:

    […] – Chipsuri de mamaliga cu sos picant de bloody maryDana Burlacu Visternicu – Mamaliga cu cartofiIuliana Florentina Avram – Polenta taragna Știai că în urmă cu 100 de ani românii […]

  • Mămăligă în straturi | Jurnal Gustos  spune:

    […] – Chipsuri de mamaliga cu sos picant de bloody maryDana Burlacu Visternicu – Mamaliga cu cartofiIuliana Florentina Avram – Polenta taragna Știai că în urmă cu 100 de ani românii […]

  • prajituricisialtedulciuri  spune:

    Trebuie incercata musai, macar ca o curiozitate!
    Doina astept pareri dupa ce o faci.

  • prajituricisialtedulciuri  spune:

    Pansy te invit in Bucovina, sigur mai descoperi niste chestii de care nu ai auzit :).
    Te pup.

  • prajituricisialtedulciuri  spune:

    Si mie imi mai dau lacrimile cand ma gandesc la locuri dragi!

  • prajituricisialtedulciuri  spune:

    Cristian, eu zic sa incerci!

  • prajituricisialtedulciuri  spune:

    Nici eu nu am mancat multe bunatati de prin Banat :) !

  • Cristian  spune:

    -Deja este 10 seara , si mia muher a incercat ea ceva acolo , ce a facut a iesit nemaipomenit de bun , recomand la toti , mai ales mamaliga taiata cu ata , of bun buna este.

  • prajituricisialtedulciuri  spune:

    Ma bucur mult sa aud….si taiatul cu ata e conform traditei.

  • prajituricisialtedulciuri  spune:

    Fiecare …dupa imaginatia lui .

  • prajituricisialtedulciuri  spune:

    Alina ma bucur ca ai mancat…indiferent de zona de origine. Oricum si in Bucovina traiesc comunitati de ucraineni.
    Merci de vizita si te mai astept.

  • prajituricisialtedulciuri  spune:

    Merci Ioana. Eu duc dorul plitei si cuptorului cu lemne .

  • Diana  spune:

    Da’ pe unde traiesti ? facem cheta si trimitem :d

  • Diana  spune:

    Da’ pe unde traiesti ? facem cheta si trimitem :d

  • prajituricisialtedulciuri  spune:

    Eu zic ca a venit vremea sa incerci, sigur te va surprinde!

  • Diana  spune:

    Cu siguranta … azi am dat si sher :)) amicelor mele , la fel am facut si cu tocineii moldovenesti (ce zici de-asa ceva ?)

  • prajituricisialtedulciuri  spune:

    Ce sa zic Diana?….ma bucur !

  • Diana  spune:

    Cu drag , Dana …

Lasa un reply.

Poti sa folosest urmatoarele taguri si atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>