I

Inghetata de cafea – a doua reteta regala

inghetata de cafea

Ati  putea spune ca am luat-o razna daca m-am apucat de facut  inghetata  pe o vreme ca asta. Poate da, poate nu, dar cert e, ca asta-i a doua reteta din ”Carte regala de bucate” si era la rand in aceasta saptamana . Reteta aceasta, la fel ca si cea de saptamana trecuta apartine bunicii paterne, Regina Elena si se servea in verile calduroase la San Domenico di Fiezole sau Florenta.  Gustul  inghetatei este diafan si puternic  in acelasi timp si dupa cum spune Principesa Margareta este gustul ce-i aduce aminte de copilarie si de descoperirea Italiei culturale.

Credeti-ma,  reteta este foarte usoara cu ingrediente la indemana tuturor si unde mai pui ca nu are nici o urma de aditivi.(inghetatele din comert contin o armata de aditivi fiind un pericol, mai ales pentru sanatatea copiilor).

     Ingrediente:

–         4 galbenusuri de ou

–         200g zahar tos

–         200g smantana dulce (30-35%)

–         200g smanatana dulce degresata (15%)

–         180 ml cafea neagra foarte concentrata

       Mod de preparare

Reteta spune cam asa, prima data facem cafeaua. Adica , puneti intr-un ibric 4-5 linguri cafea (eu am folosit Tchibo, ca asta aveam) peste care turnati cam 300ml apa fiarta si lasati sa stea 15 min. Apoi strecurati cafeaua (trebuie sa va dea cam 180-200 ml cafea) si o lasati la racit.

mod de preparare inghetata

Bateti galbenusurile cu zahar pana compozitia devine aproape alba.  Smantana se pune la bain marie si se incalzeste pana aproape de punctul de fierbere. Se ia de pe foc ,se toarna cate putin peste galbenusurile frecate amestecand continuu pana la omogenizarea completa.

Acest amestec se pune iar la bain-marie cam pentru 3-4 minute pana se ingroasa putin. (atentie- nu trebuie sa fiarba) . Apoi se toarna cafeaua putin cate putin amestecand intruna. Lasati toata compozitia sa se raceasca.

 

Principesa ne recomanda sa folosim o masina de inghetata dar nu-i problema pentru cine nu are (eu personal nu cunosc pe nimeni care sa aiba masina de inghetata). Puneti compozitia intr-un recipient de plastic cu capac si dati-o la congelator. Pe parcursul a 12 ore mestecati din 2 in 2 ore pentru a evita formarea ghetii. La mine nu a fost cazul, pentru ca, exact cand am facut inghetata am constatat ca mi s-a stricat congelatorul. Deci, am apelat la fortele naturii sa-mi duca munca la bun sfarsit.

inghetata de cafea 2

 

Inghetata e nemaipomenita si o puteti servi dupa placul vostru: cu ciocolata topita sau sos de ciocolata, frisca si chiar fructe.

Eu savurez inghetata si va astept saptamana viitoare cu o noua reteta: pasta con pesto. 

 

 

CategoriesRegale

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *