O

Oua coapte in cartofi- prima reteta regala

oua coapte in cartofi

Prima reteta din ”Cartea regala de bucate” se adreseaza copiilor si provine de la Amama,bunica paterna a principesei Margareta.  De altfel, Principesa Margareta isi reitereaza vacantele copilariei petrecute la Florenta alaturi de Amama  si reconstruieste din memorie doua din retetele care au marcat-o in acea perioada. Felul cum ne introduce in lumea regala dar si descrierea caracterului Amamei, a Vilei Sparta cu toate obiceiurile ei ma duc cu gandul la scrierile Cellei Serghi.

Dar sa trecem la bucatareala. Reteta este in principiu una simpla, nu am intampinat dificultati in procurarea ingredientelor si nici in punerea ei in practica.

     Ingrediente:

–         4 cartofi mari pentru copt

–         50g unt

–         50g branza Emmental sau parmezan ras

–         4 oua mici

–         2 lingurite de arpagic taiat marunt

–         Sare, piper

Mod de preparare:

Cuptorul se incalzeste la 200grade. Cartofii se spala bine si se sterg. Ei se ung cu putin unt sau ulei si se pun intr-o tava la copt. (eu am acoperit tava cu o folie de aluminiu). Se dau la cuptor pentru circa 60 de minute.

 

cartofi pregatiti pentru copt

 

Cand sunt copti (ii incercati cu o scobitoare) se scot si se lasa la racorit. Apoi se taie capacele pe lungime, cam la treimea de sus a cartofului si se scobesc cu o lingurita. Peretele cartofului trebuie sa ramana mai putin de 1cm. Miezul cartofilor se amesteca cu branza, untul ramas, sarea si piperul. Aceasta umplutura se pune in cartof lasand in mijloc loc pentru un ou. Se sparge oul si se pune in mijlocul cartofului. Daca mai ramane umplutura se va servi alaturi  de cartoful final.

 

cartofi scobiti si umplutura

 

Cartofii se pun inapoi in cuptor adaugandu-se capacelul taiat si se vor coace  8-10 minute pana cand ouale devin coapte dar moi. Astfel surpriza copiilor va fi asigurata atunci cand vor da jos capacelul.

Noi am servit acest fel la pranz ,alaturi de niste costite picante si va spun ca nu a ramas nimic in farfurii. Ne vedem saptamana viitoare la o inghetata de cafea.

Parerea danamama: reteta este una simpla, sanatoasa si foarte gustoasa. Punctul slab, ca sa zic asa, este consumul cam mare de energie electrica sau gaz :durata de coacere este cam o ora si un sfert la 200grade.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *